65

Varoufakis onthult Schaübles Grote Griekse Masterplan: een Grexit

Yanis Varoufakis, voormalig Griekse minister van Financiën, doet een boekje open over de onderhandelingen: het was nooit de bedoeling tot een oplossing te komen voor Griekenland

Het is nooit de inzet geweest om Griekenland te helpen om uit de crisis te komen waar het inzit en in de Euro te kunnen blijven. De vijf maanden van onderhandelingen waar de voormalig Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, nog onderdeel van uitmaakte, waren gedoemd te mislukken. Niet vanwege de onwil van de Grieken, maar vanwege ‘het Grote Plan van Dr. Schaüble’, de Duitse minister van Financiën. Dat beweert althans Varoufakis, in een artikel in Die Zeit en in een interview met The New Statesman.

Dat Duitsland een flinke vinger in de pap heeft, was al duidelijk. Volgens Varoufakis zou de Trojka, onder invloed van Dr. Schaüble, nooit serieus hebben onderhandeld met Griekenland. Anders had er in januari al een deal kunnen zijn, met drie of vier Griekse hervormingen, zegt hij. De ‘andere kant’ hield echter voet bij stuk en wilde perse een ‘alomvattende overeenkomst’ sluiten, zegt Varoufakis. De voormalig minister van Financiën:

Wat betekende dat ze over alles wilde praten. Mijn interpretatie daarvan is dat wanneer je over alles wil praten, je over niets wil praten.

Als grote boosdoener wijst Varoufakis naar Wolfgang Schaüble. De Duitse minister van Financiën was de architect van de overeenkomsten die Griekenland in 2010 en 2012 sloot. Maar met een nieuwe regering in Griekenland, die van Tsipras, moest het een en ander wel veranderen. Maar die autonomie gunde Schaüble de Grieken niet. Varoufakis over hem:

Zijn visie was: ‘Ik bespreek het programma niet – dit is door de vorige [Griekse] regering aanvaard, en we kunnen het niet accepteren dat nieuwe verkiezingen iets doen veranderen.

Op zijn website geeft Varoufakis een korte opsomming van een artikel dat dinsdag in de Duitse krant Die Zeit zal verschijnen. Hierin concludeert hij dat het Schaüble nooit te doen is geweest om de Grieken bij de eurozone te houden. Sterker nog: de Duitse minister van Financiën wil de Grieken juist uit de eurozone hebben. Niet omdat dat beter zou zijn voor de Grieken, niet omdat een Grexit goedkoper zou zijn dan Griekenland bij de eurozone houden, niet omdat het een oplossing voor welk probleem dan ook zou zijn, maar simpelweg om een voorbeeld te stellen. Een Grexit zou andere lidstaten moeten afschrikken en ervoor moeten zorgen dat ze Schaübles plannen voor herstructurering van de eurozone braaf volgen, aldus Varoufakis.

Varoufakis op zijn website:

Vijf maanden van intensieve onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep had nooit een kans van slagen. Het was gedoemd te mislukken, want nog voordat onze regering gekozen was, was hun doel al om de basis te vormen voor wat Dr. Schaüble had besloten dat ‘optimaal’ zou zijn: dat Griekenland de eurozone uit gewerkt zou moeten worden, om zo andere lidstaten te disciplineren, die weerstand bieden aan zijn zeer specifieke plan voor herstructurering van de eurozone. Dit is geen theorie. Hoe ik weet dat een Grexit een belangrijk onderdeel is van het plan van Dr. Schaüble voor Europa? Omdat hij het me zo heeft verteld!

Tegen The New Statesman verklaart hij:

Het is niet zo dat het [de besprekingen, red] niet goed ging – er was gewoon een simpele weigering om mee te gaan in de economische argumenten. Zo simpel was het. Je geeft een argument waar je heel hard aan hebt gewerkt, om te zorgen dat het doordacht en samenhangend is, en je wordt alleen maar aangestaard met lege blikken. Het is alsof je helemaal niets hebt gezegd. Wat jij zegt staat compleet los van wat zij zeggen. Je had net zo goed het Zweedse volkslied kunnen zingen, je zou hetzelfde antwoord hebben gekregen.

Hij beweert in het interview zelfs dat hooggeplaatste figuren, zoals IMF-voorvrouw Christine Lagarde, hem onder vier ogen gelijk gaf, maar zodra het er echt op aankwam, ging de muur weer op.

Lees het hele interview met Varoufakis in The New Statesman: Exclusive: Yanis Varoufakis opens up about his five month battle to save Greece

Geef een reactie

Laatste reacties (65)