92

Vast in Nederland

[Video] Enige manier voor illegaal om te vertrekken is crimineel worden

Trinity Pere (30) is Nieuw-Zeelands staatsburger en is nu bijna twee jaar dakloos en illegaal in Nederland. In de zomer van 2009 zocht Trinity hier een kennis op. Op zoek naar een pension ging Trinity even een kopje koffie drinken en werd beroofd van geld, paspoort en foto’s. Hij deed onmiddellijk aangifte bij de politie.

Inmiddels is Trinity illegaal. Hij heeft geen geld voor zijn terugreis en is aangewezen op de hulp van daklozenopvang en het Leger des Heils. De ambassade van Nieuw Zeeland houdt wel contact met hem maar betaalt zijn terugreis niet. Trinity mag hier niet werken zonder werkvergunning. Een ticket naar Nieuw Zeeland kost rond de 700 euro.

Zijn advocaat, Jan Hofdijk, probeert een oplossing voor hem te zoeken. Hij stuitte op een merkwaardige mogelijkheid voor een gratis terugreis naar Nieuw Zeeland.  ‘’Als Trinity een misdrijf pleegt, bijvoorbeeld een lippenstift jat bij de Etos, houdt de politie hem aan en zet de IND hem het land uit. Zie daar: een gratis ticket naar Nieuw Zeeland,” aldus Hofdijk. Volgens hem wordt er wel vaker van deze mogelijkheid gebruik gemaakt door mensen die geen geld hebben voor hun terugreis.

Maar Trinity wil geen illegale dingen doen, zijn vingerafdrukken af moeten geven en misschien wel nooit meer in Europa terecht kunnen. Kortom: Trinity zit klem en blijft voorlopig.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)