330

Vaste baan is verleden tijd

UWV verbijsterd: Kans op vast contract plots nihil 

Het aantal vaste banen is dramatisch teruggelopen. De kans dat iemand bij sollicitatie een contract voor onbepaalde tijd krijgt aangeboden, is nihil. Dat stelt het UWV op basis van cijfers.

De mogelijkheid een vaste baan te krijgen is plotsklaps verdwenen. In 2010 kregen nog 83.000 mensen een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Een jaar later, in 2011, kregen nog maar 2.000 nieuwe werknemers zo’n contract. Dat is een daling van 93%. Volgens het UWV is de kans op een vaste baan op het ogenblik nihil. De uitkeringsinstantie is verbijsterd.

Trouw (papieren editie) schrijft over de spectaculaire daling waar het UWV geen verklaring voor heeft. Het aantal tijdelijke contracten van een jaar of langer groeide in het afgelopen jaar van 227.000 naar 368.000. Eigenlijk zouden dat soort contracten na verloop van tijd moeten uitmonden in een vast contract maar dat gebeurt slechts zelden. Het SCP maakte vorige maand bekend dat in plaats van verlenging bedrijven steeds vaker kiezen voor een nieuwe werknemer. Alleen bij vacatures die heel moeilijk te vervullen zijn, zoals in de transportsector, bieden werkgevers vaste contracten om toch aan personeel te kunnen komen.

Werkgevers laten zich weinig gelegen liggen aan de positie van zwakke groepen, blijkt uit onderzoek. Slechts bij 2 procent van de vacatures wordt voor een 55-plusser gekozen. Minder dan 2 procent van de opengevallen arbeidsplaatsen wordt gevuld door een arbeidsgehandicapte. Die praktijk staat in schril contract met het kabinetsbeleid om ouderen langer door te laten werken en gehandicapten een baan te laten zoeken op de vrije markt in plaats van in een aangepaste omgeving.

Ook ongeschoolden komen er slecht vanaf. Hoewel voor 14 procent van de vacatures geen opleiding is vereist, wordt slechts 5 procent vervuld door sollicitanten zonder diploma.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (330)