7

Vastgoedfraude: hele sector lijkt besmet

Megafraudezaak vandaag voor de rechter .... paniek in branche ... Justitie onderzocht fractie van honderden deals ... 50 verdachte personen en 125 bedrijven in beklaagdenbank 

Voor de rechtbank in Haarlem verschijnen vandaag de eerste twee verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Omkoping en valsheid in geschrifte staan centraal in de zaak, waaraan 130 rechercheurs werken. In de zaak staan in totaal vijftig mensen terecht, voornamelijk topmannen uit de vastgoedsector, en 125 bedrijven.

Door redactie Joop

Het OM deed onderzoek naar acht vastgoedprojecten waar onder andere Bouwfonds en Philips Pensioenfonds bij betrokken waren. De fraude zou alles bij elkaar zo’n 500 deals omvatten, zo schrijft de Volkskrant dinsdag.

Bij de fraude werd steeds de prijs van bouwprojecten verhoogd met spookfacturen. Wie hieraan meewerkte, mocht in de winst delen. Het aantal ontwikkelaars, investeerders, banken, makelaars en beleggersdat hiervan heeft geprofiteerd is volgens de Volkskrant legio. Forensische accountants zijn bezig twijfelachtige deals uit het verleden na te trekken.

De mannen die vandaag voor de rechter moeten verschijnen, zijn de Capelse ondernemers Rob W. en Maarten M., twee directeuren van een projectontwikkelaar die worden gezien als handlangers van de hoofdverdachte Jan van V.

De Volkskrant schrijft:

Ondertussen is de paniek in de branche er niet minder om. Tout projectontwikkelend Nederland vraagt zich af wie de volgende vastgoedmagnaat zal zijn die zijn megaboot kwijtraakt, zijn landgoed, wagenpark, Zuid-Franse villa, of wordt opgepakt?
Niemand vertrouwt elkaar meer, en iedereen lijkt aan de wijdvertakte misère vast te zitten. ‘Fraudebestrijding is een groeimarkt’, aldus officier van justitie Thomas Bosch. ‘Deze zaak is geen incident. Vastgoed heeft onze prioriteit.’

Lees verder bij de Volkskrant

Foto: Het Symphonyproject aan de Amsterdamse Zuidas behoort tot een van de vele fraudezaken

Geef een reactie

Laatste reacties (7)