19

Vaticaan op het matje om misbruikschandalen

Vaticaan wilde eerder nooit verantwoording afleggen tegenover VN, maar paus Franciscus wil 'transparantie'  

Een speciale commissie van de VN heeft het Vaticaan donderdag overvraagd over de manier waarop de katholieke kerk is omgegaan met het seksueel misbruik door priesters. Het was de eerste keer dat het Vaticaan bereid was verantwoording hierover af te leggen. Eerdere verzoeken van de VN werden afgewezen. Het Vaticaan legde de verantwoordelijkheid consequent bij de landen waar het misbruik plaatsvond. Onterecht, stelde de VN, omdat het Vaticaan in 1990 het Verdrag voor de Rechten van het Kind ondertekende.

De VN-kinderrechtencommissie verweet het Vaticaan donderdag een gebrek aan transparantie en vroegen om meer openheid van zaken, zo schrijft NRC Handelsblad. De krant citeert de voorzitter van de achttien koppen tellende commissie, Kirsten Sandberg:

In onze visie is de beste manier om misbruik te voorkomen, oude affaires openbaar te maken. Openheid in plaats van zaken onder het tapijt te schuiven. Het lijkt erop dat uw procedures niet erg transparant zijn.

Aartsbisschop Silvano Tomasi, hoofd van de delegatie vanuit het Vaticaan, durfde te beweren dat de kerk juist strikte procedures had om misbruik uit te bannen. Maar daar trapte de commissie niet in:

Het Vaticaan heeft geen enkel werkende procedure om justitie te helpen daders van seksueel misbruik te onderzoeken of om ze te vervolgen.

Geloofwaardigheid
Paus Franciscus vindt dat transparantie rond het misbruik nodig is voor de geloofwaardigheid van de kerk. Daarom is het Vaticaan nu toch ingegaan op de vraag van de VN om te komen getuigen. In de dagelijkse mis van donderdagochtend zei de paus dat de schandalen de kerk “heel veel geld hebben gekost, en dat het betalen van smartengeld juist is”. Ook zei hij dat “bisschoppen en priesters verantwoordelijk waren voor deze schandvlek op de kerk”, citeert NRC.

NRC: Vaticaan aan de tand gevoeld over misbruik

Geef een reactie

Laatste reacties (19)