99

Vd Laan: ‘Niet stemmen = niet zeiken, geen gek idee’

Gemeente Amsterdam naarstig op zoek naar manieren om lage opkomst gemeenteraadsverkiezingen op te krikken, waaronder hippe slogans en stemlocaties

Amsterdammers staan erom bekend geen blad voor de mond te nemen, maar met een rood potlood zijn ze minder uitgesproken. De opkomstcijfers bij de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad schommelen al jaren rond het lage percentage van 50. De gemeente haalt daarom alles uit de kast om de opkomst te vergroten.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan spotjes en posters met slogans. Burgemeester Van der Laan lichtte tegenover AT5 al een tipje van de sluier op:

Er zit er één bij waar iedereen erg om moest lachen, maar die eigenlijk iets te plat is. Ik probeer hem nu uit, maar iemand zei, je zou in Amsterdam op zijn Amsterdams moeten zeggen: niet stemmen, niet zeiken! En dat kan ook een aansporing zijn.

Want Amsterdammers zijn, nou dit is misschien wel de meest mondige stad – van Nederland of ter wereld – en dan is het misschien wel raar als je op 19 maart mag stemmen, je niet mondig zou zijn. Dus ik vind het geen gek idee.

Naast investeringen in spotjes en posters worden de stemlocaties al een week van tevoren geopend, zodat mensen zich eerder bewust worden van de verkiezingen. Daarnaast wordt het mogelijk om in elk stadsdeel op een bijzondere plek in Amsterdam te stemmen, bijvoorbeeld in dierentuin Artis of filmmuseum Eye.

Het interview gaat vanaf 9.56 over de verkiezingen.

cc-foto: eventbrache

Geef een reactie

Laatste reacties (99)