8

Veehouderij slaagt in terugdringen antibiotica

Gebruik is meer dan gehalveerd

Het antibioticagebruik is door veehouders in drie jaar tijd meer dan gehalveerd. Ten opzicht van 2009 is het gebruik van antibiotica met 51 procent teruggedrongen. Dat lieten de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid dinsdag weten.

De doelstellingen van de ministeries om het antibioticagebruik tussen 2009 en 2013 te halveren is ruimschoots gehaald. Eerder deze maand liet onderzoeksinstituut LEI Wageningen al weten dat het streven van het kabinet waarschijnlijk zal worden gehaald.

Antibiotica werd voorheen veelvuldig gebruikt in de veehouderij en geeft een risico op resistentievorming bij bacteriën. Het eten van vlees dat behandeld is met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde dat het medicijn op grote schaal onzorgvuldig en ongelimiteerd werd toegediend. In de vleeskuikenindustrie ontdekte de NVWA een grootschalig netwerk van illegaal antibioticagebruik. Een strafrechtelijk onderzoek werd gestart en maatregelen werden verscherp. Zo mag alleen nog een dierenarts antibiotica toedienen en mag deze geen antibiotica achterlaten op een veehouderij. Ook moeten veehouderijen betalen voor een herkeuring als de VNWA die nodig acht. Bovendien houdt het OM nu strenger toezicht op de handhaving van de regels.
Trouw: Antibioticagebruik in veehouderij met 50 procent afgenomen

cc-foto: Compassion in wolf farming

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)