13

Veehouders die dieren laten creperen, mogen gewoon doorgaan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakt veehouders die hun dieren structureel verwaarlozen, nauwelijks aan. In de meeste gevallen mogen veehouderijen gewoon doorgaan als de NVWA herhaaldelijk constateert dat zij de regels voor dierenwelzijn overtreden. Af en toe deelt de NVWA een boete uit. Slechts bij hoge uitzondering wordt er een houdverbod opgelegd.

Tot die conclusie komt Dier&Recht na bestudering van honderden inspectierapporten. De organisatie pleit ervoor om de bedrijven van notoire overtreders vaker te sluiten. Ook wil Dier&Recht dat er speciale officieren van justitie komen die zich volledig richten op dierenwelzijnszaken. De organisatie heeft een petitie online gezet om Landbouw-minister Carola Schouten (ChristenUnie) te bewegen tot actie.

Kadavers
Er zijn in Nederland ongeveer driehonderd veehouderijen die onder verscherpt toezicht staan. Inspecteurs van de NVWA gaan gemiddeld elk halfjaar bij dergelijke bedrijven langs. Ondanks de controles blijft het misgaan. Bij bijna twee derde van de inspecties worden overtredingen geconstateerd, stelt Dier&Recht.

Dieren die in de mest moeten liggen, zonder voer of water, in gevaarlijke, gammele stallen, volledig in het donker. (…) Meerdere malen zijn kadavers aangetroffen tussen de levende dieren en soms wordt met spoed een dierenarts geroepen om lijdende dieren te euthanaseren.

Persoonlijke problemen
“De risicobedrijven zijn nauwelijks te bewegen richting verbeteringen”, constateert Dier&Recht. De organisatie wijst erop dat veehouders die hun dieren slecht behandelen, zelf ook vaak met hun rug tegen de muur staan. “Veel overtreders lijden onder financiële of persoonlijke problemen en zijn niet in staat tot betere zorg. Ondanks de vele overtredingen mogen ze gewoon dieren blijven houden.”

Cc-foto: Red Junasun

Geef een reactie

Laatste reacties (13)