7

Veel animo voor baan Wolfsen

26 kandidaten voor burgemeesterschap Utrecht... Henk Westbroek meest populair onder Utrechters... Jongste kandidaat is 17 jaar...

Maar liefst 26 kandidaten hebben zich gemeld om burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht op te volgen. De grootste kansen worden toegedicht aan voormalig vakbondsleider Agnes Jongerius en de huidige burgemeester van Amstelveen, VVD’er Jan van Zanen. Beiden hebben bevestigd noch ontkend dat ze de post willen die per 1 januari 2014 vrijkomt.

Vier namen zijn bekend. Zanger, kroegbaas en vooral Bekende Utrechter Henk Westbroek, oud-wethouder Yet van den Bergh, PVV’er Jhim van Bemmel en de 17-jarige Hidde van Koningsveld hebben openlijk aangegeven burgemeester van de Domstad te willen worden. Naar de overige 22 namen is het nog raden.

Twintig mannen doen een gooi naar de ambtsketting en zes vrouwen. Onder de sollicitanten zijn acht (oud-)burgemeesters. Zeven kandidaten zijn lid van de PvdA, verder zijn er vier VVD’ers, drie CDA’ers en één GroenLinks’er. Van zes kandidaten is de politieke kleur onbekend, vijf hebben aangegeven partijloos te zijn.

Als het aan de Utrechters ligt wordt Westbroek de nieuwe burgervader, zo meldde RTV Utrecht dinsdag. Een op de drie deelnemers van het RTV Utrecht Panel zou voor hem kiezen. Fans van Westbroek, die in 2007 ook al eens burgemeester probeerde te worden, zijn inmiddels een Facebookpagina gestart: Henk voor Burgemeester. In een reactie op de steun zegt Westbroek:

Ik heb de neiging om gelijk al een fles champagne open te trekken om de overwinning alvast te vieren. Dit is erg bemoedigend.”

Na Westbroek worden de namen van Jan van Zanen, die al eens wethouder was in de Domstad, en PvdA-voorzitter Hans Spekman het meest genoemd. Agnes Jongerius heeft slechts de voorkeur van 11 procent van de Utrechters.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)