5

Veel arme kinderen erbij in Nederland

Organisaties die financiële steun bieden kunnen de aanvragen nauwelijks aan

Het aantal aanvragen voor hulp aan kinderen die opgroeien in armoede is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag na een rondgang langs verschillende particuliere organisaties. Het gaat om hulp bij het betalen van de contributie voor een sportclub, muziekles, een schoolreisje, een computer of een fiets.

In sommige gemeenten is het aantal hulpvragen verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Zo telde Stichting Leergeld in Amersfoort vorig jaar 870 aanvragen, tegenover 399 in 2012.

De aanvragen komen vooral van “nieuwe armen”, schrijft de Volkskrant, zoals zzp’ers en ontslagen werknemers. In Nederland groeien nu 384 duizend kinderen op onder het bestaansminimum, zo’n honderdduizend meer dan vijf jaar geleden. Een derde daarvan kan niet meedoen met activiteiten op of buiten school.

Gezinnen worden door scholen steeds meer op kosten gejaagd, zegt Gaby van den Biggelaar, directeur van de Stichting Leergeld, op.

Ouderbijdragen en contributies gaan omhoog. Het onderwijs gaat ervan uit dat alle ouders van leerlingen zich een laptop of iPad kunnen veroorloven. Schoolreisjes gaan verder weg en worden duurder. Je kunt je afvragen of het noodzakelijk is om met leerlingen helemaal naar Turkije, New York of China te reizen. Een school is een onderwijsinstelling, geen reisbureau.

Van de Biggelaar vindt dat scholen zich meer bewust moeten zijn van de financiële krapte. Gemiddeld zijn er per klas twee leerlingen uit een gezin dat moet rondkomen van een minimuminkomen.

Niet alle lokaal georganiseerde stichtingen kunnen de toename van de aanvragen aan. Zo moest in Rotterdam en Amersfoort vorig jaar een stop worden ingevoerd omdat de kas leeg was. Donateurs werven is ook moeilijker geworden. Wel krijgen de veel organisaties nu een bijdrage van de gemeente omdat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) eind vorig jaar twintig miljoen vrijmaakte voor armoedebestrijding.

Volkskrant: Meer hulpvragen voor arme Nederlandse kinderen

Foto-cc: Charamelody

Geef een reactie

Laatste reacties (5)