Laatste update 10:53
6

Veel doden bij hevigste bosbranden Griekenland in jaren

Tientallen mensen zijn omgekomen als gevolg van hevige bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene. Reddingswerkers troffen de lichamen van de slachtoffers aan rond een strandtent nabij het strand van Argyri Akti in Mati. Volgens de Greek Reporter is aan de stoffelijke resten te zien dat de mensen elkaar hebben omhelsd, terwijl ze werden ingesloten door het vuur.

De slachtoffers trachtten aan het vuur te ontsnappen door naar zee te vluchten maar haalden het niet. Onder hen ook kinderen. Ook werden er vier lichamen uit zee geborgen. Zo’n honderdvijftig mensen zijn in ziekenhuizen opgenomen, elf liggen op de intensive care. Het dodental is opgelopen tot meer dan vijftig.

In Mati zijn honderden inwoners naar het strand gevlucht. De kustwacht is bezig hen te evacueren.

Een veerboot die onderweg was naar de havenstad Rafina wist onderweg vijf mensen uit zee te redden die op de vlucht waren voor de vlammen.

De Griekse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het westen en oosten van het gebied rond Athene. Harde wind jaagt de vlammen door de kurkdroge naaldboombossen op zo’n vijftig kilometer van de hoofdstad. Snelwegen zijn afgesloten wegens de rookvorming.

Griekenland heeft de hulp ingeroepen van de Europese Unie. Vanuit Cyprus is een militair transportvliegtuig vertrokken met 60 brandweerlieden. Twee blusvliegtuigen uit Spanje zijn ook onderweg om het vuur te bestrijden. Een vloot van particuliere vaartuigen tracht mensen die op de stranden vastzitten ter redden.

cc-foto: TheVRChris, de rook gezien vanuit Athene

Geef een reactie

Laatste reacties (6)