261

Veel dubbelfuncties op kieslijst PVV

Zeven van de acht Haagse PVV-raadsleden ook verkiesbaar voor Kamer

PVV-leider Geert Wilders heeft op zijn kieslijst voor de Kamerverkiezingen opmerkelijk veel kandidaten gezet die ruim een maand geleden net zijn toegetreden tot de gemeenteraden van Den Haag en Almere.

Door redactie Joop

Vier van de negen zittende Kamerleden (ze staan allen op een verkiesbare plek, ook de tot tweemaal toe van geweld betichte Hero Brinkman op plek 13) hebben reeds een dubbelfunctie. Sietse Fritsma en Raymond de Roon hebben vervullen naast hun Kamerlidmaatschap de zware taak van PVV-fractieleider in respectievelijk Den Haag en Almere. Richard de Mos en Wilders zelf zijn tevens raadslid in de hofstad.

Op de maandag gepresenteerde PVV-kandidatenlijst prijken echter ook mensen die de omgekeerde weg bewandelen: raadsleden die nu daarnaast ook azen op een Kamerzetel. Uit Almere zijn dit Marissa Visser en Toon van Dijk, in Den Haag betreft het de halve raadsfractie: Karen Gerbrands, Willie Dille, Machiel de Graaf en Arnoud van Doorn. Sterker nog: in totaal staan zeven van de acht Haagse PVV-raadsleden op de kieslijst voor de Kamerverkiezingen. Van de Almeerse raadsleden betreft het de hele top-3 van de lokale kieslijst.

Ook één van PVV’s vier Europarlementariërs Louis Bontes doet een gooi naar het Kamerlidmaatschap, net als enkele beleidsmedewerkers van de Haagse Kamerfractie.

Verder bevat de kandidatenlijst van Wilders enkele personen met een apart verhaal. Zo is psychologe Mellony van Hemert aanhangster van de omstreden theorie van ‘hervonden herinneringen’. Ondernemer Gidi Markuszower was woordvoerder van Likud Nederland en joeg enkele jaren geleden al zijn gespreksgenoten de zaal uit tijdens een Joods/Palestijns debat. Verder staan ook de Nederlands recordhouder hordenlopen (James Sharpe) en een deelnemer aan tv-programma Popstars (Leon de Jong) op de lijst.

De hoogste nieuwe binnenkomer (op plek 3) is de Limburgse advocate Lilian Helder, die zich expliciet uitspreekt over TBS maar gespecialiseerd blijkt in civielrechterlijke zaken.

Geef een reactie

Laatste reacties (261)