6

Veel ex-kankerpatiënten worden ontslagen

'Psychisch heeft het eigenlijk meer impact dan het hele ziekteproces'

EenVandaag en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties ondervroegen ruim 2.000 kankerpatiënten naar hun ervaringen op het werk. Uit dat onderzoek blijkt dat 24 procent vanwege hun ziekte werd ontslagen. De bevindingen die het actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag presenteerde laten zien dat slecht is gesteld (ex)kankerpatiënten op de werkvloer.

sitestat

Zo kwam naar voren dat werkgevers in de eerste week begripvol zijn. Maar kanker is geen griepje. Het duurt vaak maanden soms wel jaren voordat een patiënt is hersteld. En dan verliezen werkgevers hun mededogen. Hoewel je niet zomaar iemand de laan uit kunt sturen, blijkt dat veel ex-kankerpatiënten om vage redenen worden ontslagen.

Een van de slachtoffers bij EenVandaag over haar onterechte ontslag:

Dat is een nekslag. Ik vind dat mensonterend. Het voelde alsof ik in mijn eigen huis was opgehangen en dat doet het nog. Psychisch heeft het eigenlijk meer impact dan het hele ziekteproces.

Bijna de helft van de ondervraagden wil meer ondersteuning. Ook kan de communicatie tussen werkgever en werknemer beter. Re-integratieplannen zijn vaak onduidelijk. Daarbij gaan werknemers te snel weer aan het werk om hun afwezigheid in te halen en houdt de werkgever daar te weinig rekening mee.

Dat moet anders, dacht Isabelle Lebrocquy. Nadat ze tweeënhalf jaar geleden herstelde van darmkanker kwam ze niet meer aan de bak en begon haar eigen bemiddelingsbureau voor ex-kankerpatiënten. Lebrocquy wil dat men anders naar deze mensen gaat kijken en ze benadrukt ook het voordeel van een ex-kankerpatiënt:

Eigenlijk is de boodschap dat we anders moeten gaan kijken naar mensen die hersteld zijn van kanker. Ik kan gewoon weer normaal werken. En mijn risico dat ik weer gewoon kanker krijg is niet groter dan bij iemand anders. Integendeel. Ik word veel beter gecontroleerd dan iemand die gewoon op de straat rondloopt, rookt, niet sport en niet gezond eet.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)