3

Veel extra giften voor voedselbank in feestmaand

Veel voedselbanken in het land kunnen in de decembermaand extraatjes uitdelen aan hun klanten om de feestdagen een beetje aangenamer te maken. De liefdadigheidsorganisatie in Rotterdam krijgt zelfs zoveel aanbiedingen dat ze enkele gulle gevers hebben moeten weigeren. ,,Anders hadden we een aparte kerstpakkettenbank moeten oprichten met extra vrijwilligers”, zegt Clara Sies van de Voedselbank in de Maasstad.

De 2800 gezinnen in Rotterdam en omgeving krijgen deze maand allemaal een speciale cadeautas mee. Daarin zitten onder meer kerstballen, kaarsen, een pakketje kaarten of een warme fleecemuts. Een mevrouw heeft zelfs speciaal kerstkaarten gemaakt, compleet met envelop en postzegel zodat de klanten van de Voedselbank ook eens iets kunnen versturen.

Ook in Amsterdam krijgt de Voedselbank veel toegestopt. Zo heeft KLM duizend pakketten samengesteld met basisproducten waar momenteel een tekort aan is, zoals pasta, rijst en zuivelproducten. “Onze 950 gezinnen zitten niet te wachten op ganzenleverpaté”, zegt Ellie Goemans, eind-coördinator van de Voedselbank Amsterdam. Diverse bedrijven hebben de afgelopen tijd iets gedoneerd aan de liefdadigheidsorganisatie. Zo hebben ABN Amro en Royal Bank of Scotland honderden cadeautjes gekocht voor de kinderen van de Voedselbank en heeft L’Oreal vijf dure haarproducten per gezin beschikbaar gesteld. “We zeggen niet gauw nee. We verwijzen kleinere partijen vaak door naar een van onze elf uitgiftepunten”, aldus Goemans.
 
In Leeuwarden hebben de ongeveer 225 klanten een pakketje meegekregen dat is samengesteld en betaald door medewerkers van energiebedrijf Enexis. Hierin zaten bijvoorbeeld een energiezuinige lamp en de wat luxere lekkernijen als chocoladeletters, banketstaven en spuitslagroom. Ook krijgt de voedselbank vaak aan het eind van het jaar kerstpakketten die over zijn van bedrijven. De inhoud daarvan wordt verdeeld.

De voedselbank in Zwolle grijpt de decembermaand aan om de pakketten wat voller te maken dan normaal. Door de financiële crisis krijgen de ongeveer 230 gezinnen de laatste tijd wat minder, weet een woordvoerster te vertellen. “We vragen nu bedrijven wat extra’s te geven en dan gaat het niet eens om luxeartikelen maar bijvoorbeeld om kaas, melk, worstjes, wasmiddel of toiletartikelen.”

Ook in de regio Den Haag, waar tweeduizend gezinnen een beroep doen op de Voedselbank, kunnen de klanten rekenen op een goed gevuld pakket. Volgens bestuursvoorzitter Dick Vos brengen mensen nu al hun kerstpakketten langs en wordt er ook extra voedsel aangeboden.

Afgelopen week werd al bekend dat alle 20.000 gezinnen van de 110 voedselbanken in ons land een energiezuinige led-lamp krijgen van elektronicaconcern Philips.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)