17

Veel gezondheidsclaims levensmiddelen doorgeprikt

Europese Voedsel en Waren Autoriteit adviseert EU claims te verbieden

De Europese Voedsel en Waren Autoriteit EFSA heeft de vloer aangeveegd met de overgrote meerderheid van gezondheidsclaims van Europese levensmiddelen.

Dat meldt het Nederlands Dagblad. In een advies aan de EU worden meer dan honderden claims afgewezen en slechts negen bewezen verklaard.

Zo worden bijvoorbeeld 169 claims over de heilzame werking van antioxidanten  naar de prullenbak verwezen. De wetenschappers van EFSA zien geen bewijs dat ze  ‘lichaamscellen beschermen tegen vroegtijdige veroudering’, ‘vrije radicalen’ aanpakken of het DNA beschermen.

Hoogleraar Martijn Katan van de VU in Amsterdam is blij met het advies. Hij hoopt dan ook dat de EU het advies om ze te verbieden zal overnemen:

Dit is een bijzonder hoopvolle trend. Alleen wat echt werkt mag worden geclaimd. De lobby van de levensmiddelenindustrie zal in Brussel proberen om dat te voorkomen. Het gaat om gigantische belangen voor de industrie. Op een pak yoghurt valt amper wat te verdienen, maar voor ‘gezonde’ yoghurt heeft de consument meer geld over.

Wel goedgekeurd: melatonine helpt tegen jetlag, kalium is goed voor de bloeddruk, sommige maaltijdvervangers helpen bij het afvallen en op gewicht blijven, guargom verlaagt het cholesterol, suikervrije kauwgum beschermt de tanden en vitamine D is goed voor de spieren.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)