3

‘Veel huisartsen gestresst’

Werkdruk bij veel huisartsen riskant hoog, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Movir

De huisarts dreigt zelf patiënt te worden. Zeventig procent van de huisartsen ervaart stress en tachtig procent ziet symptomen bij collega’s, zo meldt de NOS donderdag op basis van een onderzoek van verzekeraar Movir. 600 huisartsen beantwoordden een enquête van Movir. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Medisch Contact.


Vooral de onregelmatige werktijden en het administratieve werk veroorzaken stress, meldt de NOS. Ook vinden de huisartsen dat ze te weinig tijd hebben per patiënt.

Een kwart van de huisartsen zoekt geen professionele hulp bij stress. Vooral oudere mannelijke huisartsen werken te lang door. Huisartsen werken gemiddeld vier dagen in de week. Toch duurt de gemiddelde werkweek zo’n 48 uur. Als huisartsen minder dagen in een week werken, zijn de werkdagen langer. Artsen die twee dagen werken, hebben gemiddelde werkdagen van 13,5 uur.

Ondanks de hoge werkdruk zijn de meeste huisartsen tevreden met hun werk. Zestig procent van de huisartsen geeft zijn werk een cijfer van 8 of hoger, aldus de NOS.

Regeerakkoord
Huisartsen zouden in de toekomst met nog meer werkdruk te maken kunnen krijgen. De beoogde regeringspartners VVD en PvdA willen dat mensen voor kleine kwalen en kwetsuren naar de huisarts gaan en niet de gang naar het (duurdere) ziekenhuis maken. Een tripje naar de eerste hulp gaat vijftig euro kosten als daarvoor niet eerst een verwijsbrief van de huisarts is gehaald. 

Medisch Contact: Werkdruk huisartsen riskant hoog

Movir: Onderzoek naar langdurige stressfactoren bij huisartsen

NOS: ‘Werkdruk huisartsen riskant hoog’

Geef een reactie

Laatste reacties (3)