Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel journalisten uitgebuit door payroll-constructies

  •  
29-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
31192598186_01eed593b8_z
Journalisten met een payroll-contract houden veel te weinig over per uur en komen onder het wettelijk minimumloon uit. Bovendien verdienen ze veel minder dan collega’s die hetzelfde werk doen, maar die in loondienst zijn. Een freelancer met een ‘all in’-uurloon van 16 euro, ziet vaak maar 8 euro terug op zijn of haar rekening. Dat schrijft de Volkskrant in een schrijnende reportage over het fenomeen. De FNV en de NVJ protesteren al jaren tegen de payrolling van freelancers bij onder meer De Persgroep, Mediahuis en regionale omroepen. In Nederland werken zo’n 300.000 mensen onder de uniek Nederlandse constructie, die ook in de reiswereld en horeca veel wordt gebruikt. De Volkskrant legt uit:
"Payrolling werkt zo: omroepen huren een journalist in via Tentoo, een administratiekantoor. De omroep werft de medewerkers, Tentoo neemt ze in dienst en leent de journalisten permanent uit aan dezelfde omroep. Het administratiekantoor is alleen formeel de werkgever, de omroep stuurt de journalisten aan. Voordeel voor omroepen is dat ze personeel langer kunnen inhuren met een tijdelijk contract, in principe vijfenhalf jaar. Alle ondernemersrisico’s, zoals doorbetaling bij ziekte, zijn voor Tentoo. De pensioenpremie is doorgaans een stuk lager, net als het aantal vakantiedagen. Zo besparen omroepen in vergelijking met hun cao 30 tot 40 procent op loonkosten, stelt de FNV."
Marco Zielstra, die niet met zijn echte naam in de krant durft uit angst voor represailles van zijn werkgever, vindt de journalistiek een prachtig vak en werkt al tien jaar als verslaggever bij een regionale omroep, maar de slechte beloning breekt hem op:
"Op vrijdag hoor ik of er maandag werk voor me is. Ik weet dat ik de eerste ben op wie ze kunnen bezuinigen. Soms lig ik de hele nacht te piekeren, de onzekerheid maakt me gek. Ik heb zoveel gegeven om aan te tonen dat ik een vast contract verdien. Op vrije dagen ging ik meteen aan de slag als bij mij om de hoek iets nieuwswaardigs gebeurde. Als ik thuis ben, verdien ik niets. Daarom ga ik al jaren niet op vakantie. Onze hypotheekadviseur zei: ‘Ik ken jou van de radio, wat heb jij leuk werk.’ Maar omdat ik payroller ben, bleek mijn inkomen niet mee te tellen voor de hypotheek. We moesten blijven huren. Ik schaamde me zo. Buiten kreeg ik ruzie met mijn vrouw. Ze zei: ga eens een echte baan zoeken. Werken bij de radio was een droom. Het doet pijn, maar ik houd het niet langer vol."
De rijksoverheid huurt al sinds 2013 geen personeel in via payrolling. Minister Koolmees stuurt komend najaar een voorstel naar de Tweede Kamer waarin staat dat opdrachtgevers payrollers hetzelfde moeten behandelen als reguliere werknemers.
Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.