Laatste update 20:34
63

Veel kant-en-klaar voedsel eten verhoogt kans op vroege dood

Wie veel kant-en-klaar en gefabriceerd voedsel eet, denk aan cornflakes, instantmaaltijden en koekjes maar ook zaken als ijsjes, loopt meer risico op een beroerte, hartaanval en vroege dood. Dat wijzen twee afzonderlijke studies uit die in Spanje en Frankrijk zijn uitgevoerd. De resultaten wijzen er op dat voedsel dat uit fabrieken komt, mogelijk bijdragen aan een heel scala gezondheidsproblemen zoals kanker, obesitas en hoge bloeddruk, meldt The Guardian.

Voor de Franse studie werden de voedingsgewoontes van meer dan 100.000 mensen vijf jaar lang gevolgd. Hoe meer gefabriceerd voedsel de personen innamen, hoe vaker ze slachtoffer werden van beroertes en hart- en vaatziekten. Als dat soort voedsel met tien procent toeneemt dan stijgt het risico op gezondheidsproblemen met 12 procent.

De onderzoeken tonen niet aan dat het voedsel de ziektes veroorzaakt en het meetbare verschil is klein maar een van de onderzoekers stelt dat er voldoende bewijs is om de bevolking te waarschuwen voor de mogelijke gevaren. “Je moet dit soort voedsel zoveel mogelijk mijden.”

In de Spaanse studie werden 20.000 studenten 15 jaar gevolgd van 1999 tot 2014. Onder degenen die vier keer per dag fabrieksvoedsel aten was het sterftecijfer 62 procent hoger dan onder de gezonde eters.

cc-foto: Peter O’Connor

Geef een reactie

Laatste reacties (63)