17

Veel kritiek op bed, bad, brood akkoord

Organisaties die uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen hebben woensdag felle kritiek geuit op de bed, bad, brood-akkoord

Verschillende mensenrechtenorganisaties waren door de politiek uitgenodigd woensdag om hun kijk op het nieuwe akkoord kenbaar te maken.

Onder andere Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International en de actiegroep We Are Here waren naar Den Haag afgereisd, schrijft Nu.nl.
Al snel werd duidelijk dat de organisaties niet te spreken zijn over het compromis van VVD en PvdA om in nog maar vijf gemeenten opvang te verlenen aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Amnesty vindt dat de overheid de plicht heeft om voor iedereen een basisvoorziening te regelen,  wat hun status ook is. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het tegen de regels van de wet om in ruil voor de opvang te eisen dat een vluchteling meewerkt aan terugkeer.
Een medewerker van de Pauluskerk in Rotterdam vond dat ieder mens altijd recht moet hebben op bed, bad, brood.”
Een vertegenwoordiger van de Stichting Inlia, die namens de kerken vluchtelingen bijstaat, vond dat bijvoorbeeld zieke illegalen veel te veel aan hun lot worden overgelaten. Hij vertelde het verhaal van een man die vanwege nierproblemen tientallen luiers per dag nodig heeft: “Waarom staat zo iemand in hemelsnaam op straat?”

Ook ontstond er discussie over de vraag of de uitgeprocedeerde asielzoekers wel echt van zins zijn naar hun thuisland terug te keren. Volgens de hulporganisaties is dit vaak niet het geval of niet mogelijk, omdat de vluchtelingen geen papieren meer hebben en dus niet kunnen aantonen wie ze zijn. Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek, die ook naar de hoorzitting was gekomen, is dit niet waar en wil het overgrote deel van de vluchtelingen uiteindelijk wel meewerken.
Ook aanwezig was burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Ook hij is niet enthousiast over het akkoord. Hij is van mening dat het een illusie is dat asielzoekers na een paar weken bed, bad, brood terug kunnen naar hun eigen land. Hij vindt dat dit drie tot zes maanden zou moeten zijn. Daarbij heeft hij kritiek op het feit dat de opvang maar op vijf locaties is. Hij vreest te grote druk op de steden waar die locaties zich bevinden en is meer voor kleinschaligheid.
Voor Aboutaleb is het ‘de bodemlijn’ van de beschaving dat niemand buiten slaapt: “Ik zou ze bij wijze van spreken zelf van straat halen.”

CC foto: Directie Voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (17)