Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel meer mensen bedreigd door zeespiegelstijging dan eerder gedacht

  •  
30-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
overstroming

© Cc-foto: Hermann Traub

In 2050 zullen er jaarlijks overstromingen zijn in gebieden waar op dit moment 300 miljoen mensen wonen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Communications. Tot nu toe ging men ervan uit dat over dertig jaar 80 miljoen mensen te kampen zouden hebben met jaarlijkse overstromingen. Dat dat aantal nu veel hoger uitkomt, is het gevolg van nauwkeuriger onderzoek naar kustregio’s, schrijft The Guardian.
"Eerdere modellen maakten gebruik van satellietgegevens die de hoogte van het land overschatten als gevolg van hoge gebouwen en bomen. Het nieuwe onderzoek maakte gebruik van kunstmatige intelligentie om voor dergelijke verkeerde schattingen te compenseren."
Met name in gebieden in Azië zullen de gevolgen veel groter zijn dan voorheen werd gedacht. Zo blijken in India twaalf keer zoveel mensen op plaatsen te wonen waar geregeld overstromingen zullen zijn in 2050. In Bangladesh lopen acht keer zoveel mensen overstromingsrisico.
Cc-foto: Hermann Traub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.