18

Veel mensen die gekort worden op huishoudelijke hulp naar rechter

Twee zaken zijn inmiddels afgerond, er komen er nog tien aan

Steeds meer burgers stappen naar de rechter omdat zij het onterecht vinden dat zij gekort worden op de huishoudelijke hulp. Dat is de conclusie uit een inventarisatie van de Raad voor de Rechtspraak, schrijft het Algemeen Dagblad woensdag.

Twee zaken in Noord-Holland zijn inmiddels afgerond, Utrecht heeft er maandag twee. De Raad voor de Rechtspraak meldt dat nog acht andere zaken voor de rechter komen. Sinds de zorg vanuit het Rijk naar de gemeenten is overgeheveld, horen veel mensen dat er op hun huishoudelijke zorg wordt gekort. In sommige gevallen wordt deze zelfs in zijn geheel niet toegekend. Dit gebeurt tijdens een keukentafelgesprek, alhoewel veel burgers het gesprek als een eenzijdige mededeling ervaren waarin het oordeel wordt medegedeeld.

Ieder(in), de belangenorganisatie voor mensen met een beperking of een chronische ziekte, heeft een rechtszaak aangespannen om zo de rechter tot een uitspraak te dwingen.

Rolf Smid van de organisatie:

Veel gemeenten willen de huishoudelijke hulp afschaffen. (..) Wij vragen ons af of dat zomaar mag.

Het AD schrijft over de zaak die Ieder(in) voor de rechter zal gaan brengen.

De zaak gaat om een oudere vrouw die binnenkort een operatie ondergaat aan haar schouder. Omdat ze daarna een paar maanden niets meer mag doen, vroeg ze via de gemeente Berkelland een tijdelijke voorziening voor de huishoudelijke hulp aan.

AD: Rechter is druk met huishoudelijke hulp

Foto: Ieder(in)

Geef een reactie

Laatste reacties (18)