21

Veel minder boetes sinds afschaffing quota

Onvrede bij politie over hoogte van boetes speelt mogelijk rol

De politie heeft dit jaar ruim een miljoen boetes minder uitgedeeld dan in 2010. Dat meldt de Volkskrant op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. Vooral bellen in de auto, kapotte fietslichten en door rood rijden zijn minder vaak bekeurd. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat minister Opstelten van Justitie eind vorig jaar de bonnenquota afschafte.

“Dat is een flinke daling”, erkent Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs, tegenover de Volkskrant. “We hebben het niet onderzocht, maar het zou een gevolg kunnen zijn van het afschaffing van de bonnenquota.” Hij zegt dat er evenveel blauw op straat is. “We steken meer capaciteit en energie in het opsporen van daders. Dan is er minder aandacht voor boetes.”
Een andere verklaring is de onvrede over de hoogte van boetes. Volgend jaar worden sommige overtredingen opnieuw zwaarder bestraft. In september waarschuwden de bonden dat agenten het gevoel hebben dat de boete soms niet meer in verhouding staat tot de overtreding. “Waarschijnlijk geven de agenten nu eerder een waarschuwing”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp.

Volkskrant: Veel minder boetes sinds afschaffing bonnenquota

Foto-cc: Marketingfacts

Geef een reactie

Laatste reacties (21)