2

Veel politieke vrienden bij herdenking Els Borst

'Een groot voorvechter van een waardig levenseinde' ... Wars van 'het zwart-witdenken dat zo gangbaar is in de politiek' ... 'We hadden een werkende moeder toen dat nog niet vanzelfsprekend was'

Oud-minister Els Borst is in de Domkerk in Utrecht herdacht. Familie, vrienden en collega’s uit de Haagse politiek namen afscheid van Borst (81) die maandag dood werd gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. De politie gaat ervan uit dat zij door een misdrijf om het leven is gekomen. De NOS en andere media doen verslag.


Rond de kansel lagen rouwkransen en bloemen, onder anderen van het koninklijk paar en van prinses Beatrix, meldt de NOS. Ook stond er een groot portret van Borst die minister van Volksgezondheid was in de twee kabinetten Kok (1994-2002).

In de volle Domkkerk zaten namens de regering premier Rutte, minister Schippers van Volksgezondheid, staatssecretaris Van Rijn en minister Bussemaker van Onderwijs. Verder waren er veel politici van Borsts partij D66. Roger van Boxtel, senator voor D66, zei in zijn welkomstwoord:

“Els Borst was een groot voorvechter van een waardig levenseinde. Maar dat is haar waarschijnlijk zelf niet vergund geweest.

D66-fractieleider Pechtold roemde Borst als een politica die wars was van “het zwart-witdenken dat zo gangbaar is in de politiek”.

Waarom
De Volkskrant citeert oud-premier Kok, die de kabinetten leidde waarin Borst minister was. Kok zei dat we zitten met de waarom-vraag. Hij noemde het “onverdraaglijk” dat er op deze wijze een einde aan haar leven is gekomen. “Dat mag ons echter niet het zicht ontnemen op de gouden uren. Ze laat veel waardevols achter waarop we verder kunnen bouwen”, zei Kok. 

Borsts dochter Andra Neefjes-Borst zei dat zorg voor anderen de rode draad in het leven van haar moeder was.

We hadden een werkende moeder toen dat nog niet vanzelfsprekend was: als kinderen waren wij daar trots op

Volgens haar dochter was de loopbaan van Borst geen vooropgesteld plan: ze werd gevraagd.

Op het congres van de PvdA stond partijvoorzitter Hans Spekman vanmorgen stil bij het overlijden van Borst.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)