33

‘Veel regenwoudleven sterft deze eeuw uit’

Oorzaak: klimaatverandering en illegale houtkap

Het grootste deel van de planten en dieren die in het regenwouden leven, zullen in 2100 niet meer bestaan. Klimaatverandering en illegale houtkap veroorzaken deze teloorgang, zo blijkt uit een studie van het Carnegie Institution for Science. Dat schrijft het AD vrijdag.

Voor het eerst is er onderzocht wat de opwarming van de aarde voor ecosysteem in de regenwouden betekent, zo meldt het AD. Het Carnegie Institution of Science berekende dat in 2100 nog maar 18 tot 45 procent van het leven in de tropische regenwoud zo zal zijn, zoals het nu is.

Meer dan de helft van de planten en dieren op deze planeet leeft in tropische regenwouden en staat volgens de onderzoekers voor een onvermijdelijk uitroeiingsproces. Over een eeuw zal het merendeel van de dieren en planten zich hebben aangepast aan een nieuwe situatie, verhuizen of sterven. De Amazone wordt volgens de onderzoekers het zwaarst getroffen, gevolgd door regenwouden in Afrika en Indonesië.

De onderzoekers van het Carnegie instituut vroegen wereldwijd 16 verschillende modellen op om de klimaatverandering te analyseren. Daaruit bleek dat vooral droogte en bosbranden de grootste bedreiging zijn en ook is op satellietbeelden duidelijk te zien dat de illegale houtkap op enorme schaal tot ontbossing leidt.

Enkel en alleen een zware beperking van broeikasgassen kan het regenwoud redden zegt Daniel Nepstad, verbonden aan het Woods Hole Research Center in Massachusetts. “Deze studie is het sterkste bewijs dat de ecosystemen ingrijpende veranderingen zullen ondergaan, waaronder zware aanpassingen in de samenstelling van soorten”, zegt hij.  “Willen we op deze planeet blijven leven zoals we nu doen dan hangt dit volledig af van de snelle en sterke afname van uitstoot van broeikasgassen.”

Foto: Rita Willaert (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (33)