48

Veel schade na brugongeluk Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn tijdens werkzaamheden twee grote bouwkranen omgevallen

Bij de ‘nieuwe’ Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandagmiddag twee bouwkranen met brugdek en al omgevallen en op minimaal vier huizen aan de Hofstraat terechtgekomen, dat meldt de NOS maandag


De kranen en het brugdek vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel. Aanvankelijk meldde de Veiligheidsregio dat er 20 gewonden zouden zijn, maar dat aantal wordt waarschijnlijk naar beneden bijgesteld. Het ongeluk is door meerdere ooggetuigen vastgelegd op video.

OM start strafrechtelijk onderzoek
Kitty Nooy, officier van justitie: ‘We hebben een strafrechtelijke procedure gestart. Het Openbaar Ministerie en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken hierin samen, omdat het mogelijk zou gaan om een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het zou ook te maken kunnen hebben met lichamelijk letsel door schuld.

Het is veel te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak, het is heel complex. Ik kan wel zeggen dat drie personen zich hebben gemeld bij de politie, die graag hun verhaal willen doen.’ De politie heeft deze personen als verdachte aangemerkt, zodat ze zich konden beroepen op het zwijgrecht en het recht op een advocaat.”

Ook hebben veel getuigen zich gemeld, de politie is bezig met het verzamelen van alle namen. Dan zullen zij samen met mensen van de inspectie de getuigen gaan horen.’

‘Brug met problemen’
De Koningin Julianabrug kampte de afgelopen jaren met problemen. In 2011 bleek de staat van de brug zo slecht dat de draagconstructie volledig moest worden vervangen. Eind 2012 voerde de gemeente een noodreparatie uit aan het beweegbare deel van de brug. Daardoor zou de brug nog vijf jaar mee kunnen. Ondertussen klaagden bewoners over geluidsoverlast, met name in de zomermaanden. Bij warm weer ging het brugdek wat boller staan, waardoor langsrijdend verkeer voor gedreun zorgde. Dat werd in juli 2013 verholpen.

Daarna had de brug in een half jaar tijd zeker drie keer te maken met storingen waardoor de klep open bleef staan. Dat leidde tot grote verkeersoverlast. In maart 2014 kondigde wethouder Tsaerd Hoekstra een ‘grondige renovatie’ aan zodat de brug weer ‘veertig jaar’ mee zou kunnen. Volgens PvdA-raadslid Henk Goes was ‘iedereen in de raad het erover eens dat volledige renovatie de beste keus was’.

NOS.nl: Twintig gewonden bij ongeluk Alphen aan den Rijn

Geef een reactie

Laatste reacties (48)