Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel tv-kijken maakt peuters rest van hun leven dik en lui

  •  
17-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
tv_300_01.jpg
Twee extra uur buizen: taille groeit 1 millimeter, lenigheid vermindert
Canadese onderzoekers hebben een verklaring gevonden voor het raadsel waarom steeds meer kinderen kampen met gewichtsproblemen: van jongs af aan veel tv-kijken.
De onderzoekers. die 1300 kinderen volgden van hun 2,5 tot 4,5e levensjaar, ontdekten dat een uur extra tv-kijken per week leidt tot een toename van de taille met een halve millimeter. Ook heeft het tot gevolg dat kinderen later bijvoorbeeld minder ver kunnen springen omdat hun lichaam te weinig ontwikkeld is.
Het gemiddelde kind – in Canada – kijkt 8,8 uur per week als ze klein zijn. Dat loopt op latere leeftijd op tot 14,8 uur. Maar een op de zes kinderen kijkt volgens eigen opgave van de ouders veel meer tv: tot meer dan 18 uur per week. Experts stellen het maximum aan tv-kijken voor peuters op twee uur per dag.
Het stilzitten heeft een slechte op de lichamelijke ontwikkeling van het kind maar dat is niet het enige schadelijke ontdekten de onderzoekers. Door het vele televisiekijken ontwikkelen kinderen ook slechte eetgewoontes. Beide factoren bepalen ook hun latere ontwikkeling. Ze zijn al vroeg dik en minder dan anderen aan sport.
cc-foto: Josh Hartman

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.