44

Veel verborgen seksisme in de wetenschap

'De wetenschapper is een witte man in een witte labjas. En alles wat daar niet in past, wordt onbewust afgewezen of krijgt geen kans'

Wie denkt dat vrouwen in de Nederlandse wetenschap gelijk staan aan mannen, heeft het mis. Dat blijkt uit de verhalen van vier vrouwelijke hoogleraren van de Universiteit Leiden die deze week een actiesite zijn gestart tegen seksediscriminatie in de wetenschap.

De vier hoogleraren vinden dat er een einde moet komen aan het verborgen seksisme op in de wetenschap.

Het gaat om Ineke Sluiter (Klassieke Talen), Naomi Ellemers (Sociale en Organisatiepsychologie), Eveline Crone (Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie) en Judi Mesman (Diversiteit in Opvoeding en Ontwikkeling).

Om het probleem op de kaart te zetten hebben de hoogleraren de website Athena’s Angels in het leven geroepen, waarbij Athena verwijst naar de Griekse Godin van de wijsheid Pallas Athena en de televisieserie en film Charlie’s Angels. Via de site hopen ze verhalen te verzamelen en openheid te creëren over de nog steeds oneerlijke verdeling tussen mannen en vrouwen op de wetenschappelijke werkvloer.

Die voorbeelden zijn er te over, vertelt een van de hoogleraren in een interview op BNR. Zo word je als vrouwelijk hoogleraar automatisch met ‘de heer’ aangesproken als je alleen je achternaam hebt doorgegeven en niet ook je voornaam. Ook worden de cv’s van vrouwelijke wetenschappers minder positief beoordeeld dan die van mannelijke wetenschappers. In het interview zegt hoogleraar Judith Mesman:

Het overkomt vrouwen ook dat ze in een bijeenkomst met louter hoogleraren worden aangezien voor iemand van het bedienend personeel. Dat iemand vraagt hoe duur iets is, of of er een drankje kan komen, terwijl zij daar ook gewoon als hoogleraar in het gezelschap zijn.

Veel vrouwen laten de seksediscriminatie voor wat het is, maar daar willen de vrouwelijke hoogleraren nu een einde aan maken. In een gesprek met NRC zegt hoogleraar Naomi Ellemers:

Het zijn allemaal incidenten. Mensen bedoelen het niet zo, foutje, sorry. Maar als je het allemaal bij elkaar optelt… Daarom zijn we deze site ook begonnen: om het probleem zichtbaar te maken. Als je al die voorbeelden bij elkaar ziet, kun je je beter voorstellen hoe het is om er iedere keer weer mee geconfronteerd te worden.

Het aantal mannen en vrouwen dat afstudeert in de wetenschap ligt gelijk in Nederland. Maar slechts 16 procent van de hoogleraren is vrouw tegenover 84 procent mannelijke hoogleraren.

Lees ook ‘Foutje, sorry. Maar als je het allemaal optelt…‘ in NRC (abonnees)

CC foto’s: TU Delft

Geef een reactie

Laatste reacties (44)