Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel verzet tegen nationalisme bij marathon Utrecht

  •  
18-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-UtrechtMarathon_300.jpg
Kritiek op hardloopevent dat Kenianen discrimineert. Zakenman uit Kenia besluit uiteindelijk prijzengeld Keniaan te betalen
Louran van Keulen, de directeur van de Utrecht marahton kreeg de afgelopen week veel kritiek over zich heen. Hij wil het hardloopevent van de Domstad een ‘Nederlands tintje’ geven om de wegatletiek te stimuleren, maar daarmee discrimineerde hij Kenianen die doorgaans wel worden uitgenodigd omdat ze de sterren zijn van de wegatletiek. De Keniaanse bondssecretaris David Okeyo riep Keniaanse lopers op het event te boycotten.
De Volkskrant onthulde dat Keniaanse lopers ook nog eens minder betaald krijgen als ze de wedstrijd zouden winnen. Een Nederlandse winnaar in Utrecht zou 10.000 euro krijgen, een Keniaan slechts 100 euro. Dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.  Onder andere bij de Amsterdamse GroenLinks gemeenteraadslid Evelien van Roemburg. De voorgaande vier keren won een Keniaan de marathon in Utrecht. Dat ze niet meer welkom zijn noemde Okeyo ‘discriminatie van de hoogste orde’ in de Daily Nation. 
Volgens Louran zijn de afspraken die hij maakte niet anders dan andere organisatoren van hardloopevents doen.
We zijn een organisatie die lopers uitnodigt. In dat opzicht zijn wij niet anders dan de Rotterdam marathon of de Dam-tot- Damloop. Met de lopers maken we afspraken. De organisatie van de marathon van Rotterdam sluit contracten met marathonlopers die een tijd van 2.04 uur of 2.05 uur kunnen lopen. Eindhoven koopt atleten in die een tijd van 2.07 of sneller op de klok kunnen zetten. In Utrecht zitten we daar ruim boven en hebben we besloten om het dit jaar eens heel anders te doen. Omdat we zien dat het slecht gaat met de wegatletiek in Nederland willen we lopers uit ons eigen land in het zonnetje zetten. We kiezen dus niet voor een snelle marathon, maar voor een wedstrijd waarin we hopen dat er nieuwe helden opstaan”, zegt hij tegen BN/De Stem.
Over het prijzengeld dat een Nederlandse winnaar zou krijgen, wilde Lourdes verder niets kwijt. “Dat bedrag van 100 euro klopt, dat staat in het wedstrijdreglement. Die 10.000 daar ga ik niets over zeggen. Ik sluit een overeenkomst met een atleet en die is geheim.” De commotie die is ontstaan heeft de organisatoren toch uiteindelijk doen besluiten om het prijzengeld voor de winnaar gelijk te stellen, ongeacht de afkomst van de kandidaat. Maar mocht een buitenlander winnen, dan wordt het prijzengeld niet betaald uit de geldpot van de organisatie. Een zakenman die werkt in Kenia besloot het prijzengeld aan te vullen als een buitenlander de marathon wint. Hij zegt zich te schamen voor het gedrag van de organisatie, meldt RTL-nieuws.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.