29

Veel vluchtelingen in Nederland leven onder armoedegrens

'Huidige kabinetsplannen verergeren de situatie'

Van de huishoudens met een vluchtelingenachtergrond leeft zo’n dertig procent onder de armoede grens. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts tien procent van de huishoudens heeft een inkomen boven de 30.000 euro per jaar. Dat percentage ligt bij de autochtone bevolking op 50 procent.

Volgens het CBS is het lage inkomen te wijten aan de slechte inkomenspositie van vluchtelingen. Ze moeten vaak de taal nog leren en moeten vaak nog extra uitgaven doen.

Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland hekelt het kabinetsbeleid. Ze meent dat de inkomenspositie door de huidige kabinetsplannen achteruit zal gaan doordat vluchtelingen onder andere voor hun eigen inburgering zullen moeten betalen.  Manson:

Als we willen dat vluchtelingen snel meedoen in de Nederlandse maatschappij, dan gaat dit beleid dat niet bewerkstelligen. Deze cijfers laten zien dat vluchtelingen dit niet kunnen betalen en zich dus verder in de schulden moeten steken. Vluchtelingen zijn beschermd maar berooid, wat hun integratie niet ten goede zal komen. De overheid zal hierdoor uiteindelijk duurder uit zijn. Oftewel: goedkoop is duurkoop. En vluchtelingen zijn hiervan het slachtoffer.

Vluchtelingenwerk Nederland: Bijna een derde vluchtelingen leeft onder armoedegrens

cc-foto: Herman Horsten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (29)