191

Veel weerstand tegen PVV-kabinet

[UPDATE] Peroxide-coalitie haalt slechts 49,58% van de stemmen ... Nieuwe peiling Maurice de Hond: 52% van kiezers is tegen coalitie VVD-PVV-CDA ... Ook veel tegenstand bij CDA (meer dan de helft) en VVD ... Wil Rutte eigenlijk wel met Wilders?

Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen. Ruim de helft van de kiezers (52%) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36%) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.

Door redactie Joop

Vooral PVV-stemmers scharen zich achter een kabinet met hun favoriete partij en VVD en CDA. Bijna negen op de tien (89%) van de PVV’ers geeft aan er positief tegenover te staan. Bij de VVD (65%) en het CDA (43%) staan de stemmers minder te trappelen om door deze coalitie te worden geregeerd, zo meldt onder meer De Pers.

Informateur Uri Rosenthal (VVD) gaat vanaf maandag verkennen of een kabinet met VVD en PVV mogelijk is. Volgens de Volkskrant is het echter sterk de vraag of de VVD inderdaad de intentie heeft om ook daadwerkelijk met de PVV te gaan regeren. Het dagblad refereert daarbij aan VVD-coryfee Hans Wiegel, die donderdag in Netwerk stelde dat Wilders juist moet voorkomen dat hij als eerste door Rutte wordt uitgenodigd om te praten over een coalitie. Maar al te vaak dienen eerste gesprekken namelijk vooral om mogelijkheden af te strepen, aldus Wiegel. Vervolgens kunnen dan de gesprekken beginnen tussen degenen die werkelijk met elkaar door willen.

De verdenking in Den Haag is inderdaad dat de VVD helemaal niet met de PVV wil regeren. Wilders staat economisch dichter bij de SP. De VVD wil ingrijpende hervormingen en flinke bezuinigingen in de zorg, de sociale zekerheid en op de huurmarkt. De PVV wil op al die terreinen juist alles bij het oude laten en er nog eens extra geld in pompen. Ook bestaan er bij de VVD zorgen over de stabiliteit van zo’n coalitie. Blijft PVV-Kamerlid Hero Brinkman daar wel in het gareel? Eén Kamerlid dat zich afsplitst en de kabinetsmeerderheid is weg. (…) Ten slotte zijn er bij de VVD aarzelingen over de persoon Wilders. Hij ging daar niet voor niets weg. In maart 2008 zei Wilders’ voormalige collega-Kamerlid Van Baalen tegen de Volkskrant: ‘Iedere keer vergaderden we over zijn interviews. Dan zei hij: ik zal het niet meer doen. De week daarop zaten we elkaar dan weer aan te kijken: had-ie het toch weer gedaan.’

Update 23:40 Weblog Sargasso meldt dat de peroxide-coalitie VVD-PVV-CDA een meerderheidskabinet is dat met een minderheid van de stemmen gekozen is. Dat lijkt een noviteit in de Nederlandse politieke geschiedenis. Op basis van de nu beschikbare gegevens heeft deze coalitie 49,58% van de stemmen. Dat is bijna 39.000 stemmen minder dan de helft van het totaal aantal uitgebrachte stemmen, ongeveer 0,6 zetel tekort dus. Dinsdag brengt de kiesraad de definitieve uitslag naar buiten. Maar op basis van het aantal binnenlandse stemmen, de bekend gemaakte percentages van de iets meer dan 35.000 buitenlandse stemmen, en de hier uitgelegde rekenmethode, zal deze coalitie niet aan een meerderheid van de stemmen komen. Hoe dat kan? De VVD heeft 30,72 zetels behaald, 30 direct en de eerste restzetel. Het CDA heeft 20,50 zetels behaald, 20 direct en één restzetel. Tot slot de PVV die 23,15 zetels kreeg, maar dankzij een nipte restzetel toch op 24 komt.

Geef een reactie

Laatste reacties (191)