Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veertien gemeenten onder curatele

  •  
22-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moerdijk_300.jpg
Veertien noodlijdende gemeenten staan volgend jaar onder curatele. Ook op lokaal niveau wordt de crisis voelbaar. Dit schrijft Binnenlands Bestuur dinsdag. De gemeenten komen onder verscherpt toezicht van de provincies omdat ze hun begroting voor 2010 niet sluitend krijgen. Voor de jaren erna verwachten de provincies nog veel groter problemen.
Het komende jaar mogen veertien gemeenten niet over hun eigen uitgaven beslissen. Zij hebben hun begrotingen niet sluitend weten te maken en komen onder toezicht van de provincies te staan. Dit schrijft Binnenlands Bestuur dinsdag.
Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht willen besturen niet bezuinigen, maar ook niet de lasten voor de bewoners verhogen. Die beslissing schuiven ze liever door naar een volgende bestuursperiode. 
De gemeenten die de eindjes niet aan elkaar hebben gekregen, liggen verspreid door het land. Alleen in de provincies Utrecht en Drenthe zijn geen gemeente die het niet gelukt is om de begroting voor volgend jaar sluitend te maken.
Over de komende jaren zijn de echter alle provincies somber. Nu al zeggen ze dat de meeste begrotingen alleen met grote moeite sluitend zijn gemaakt. De meerjarenbegrotingen zijn dat nog steeds niet, omdat het onzeker is hoeveel gemeenten na 2011, als bezuinigingsmaatregelen van het rijk van kracht worden, aan inkomsten zullen hebben.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.