20

Veganisten opgelet! Suiker is misschien niet helemaal diervrij

Om van rietsuiker suikerkristallen te maken gebruiken fabrikanten beenderkool van koeien

Als je een veganist bent die écht alleen diervrije producten eet, krijg je het steeds moeilijker. Na marshmallows, bier en zelfs sinaasappelsap blijkt suiker ook niet helemaal vrij te zijn van dierlijke producten. Als je niet oplet, zou je zomaar op een stukje suiker kunnen sabbelen dat verwerkt is met resten van dierlijke botten.

Geraffineerde suiker dat komt van suikerruit komt tijdens het verwerkingsproces in aanraking met piepkleine kooltjes van koeienbeenderen. Het overgebleven suikersap dat wordt verwarmd en dan kristalliseert, wordt daarna gefiltreerd en gebleekt door beenderkool en krijgt daardoor de hagelwitte échte kristallenkleur.

Het beenderkool komt van koeienbotten die zo hoog worden verwarmd in samenwerking met koolstof waarna er kleine scherpe kooltjes overblijven. De kooltjes worden na het verwerkingsproces weer uit het suiker gefilterd, maar komen dus wel met het suiker in aanraking.

Bij de verwerking van bietensuiker wordt deze methode niet gebruikt, maar bij een flink aantal verwerkingsmethoden van rietsuiker wel, vooral in Amerika. Wil je zeker weten dat jouw suiker niet met koeienbeenderen in aanraking is geweest, kijk dan op deze lijst.

Huffington Post: Your Sugar Might Be Made With Animal Bones. Sorry, Vegans.

cc-foto: Eli Santana

Geef een reactie

Laatste reacties (20)