Laatste update 10:27
129

Vegetarische Slager mag geen vegetarische ‘kip’ en ‘speck’ meer verkopen

De Vegetarische Slager mag geen productnamen meer gebruiken waardoor het kan lijken of er toch vlees of vis wordt gebruikt. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten. Het gaat daarbij om productnamen als ‘visvrije tonyn’, ‘kipstuckjes’ en ‘gerookte speckjes’.

Volgens de NVWA zijn de namen die de Vegetarische Slager gebruikt ‘misleidend’ wat een overtreding van de Warenwet is. De Vegetarische Slager zelf is stomverbaasd. Tegenover de Volkskrant zegt mede-oprichter Niko Koffeman dat het een ‘politiek gemotiveerde’ hetze is, gevoerd door ‘de vleeslobby’. Koffeman zelf zit namens de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer en de directeur van het bedrijf, Jaap Korteweg, is de ex-partner van Marianne Thieme. Volgens Koffeman zijn er meer producenten van vleesvervangers die soortgelijke namen gebruiken, maar die worden met rust gelaten.

De NVWA ontkent de aantijgingen dat het een politiek gemotiveerde actie is. Zij zeggen dat er al enkele jaren over de productnamen wordt gesproken met de Vegetarische Slager. De ophef over die namen stamt al uit 2012. Destijds was het CDA-Kamerlid Geurts die het maar lastig vond dat een nadrukkelijk vegetarische slager productnamen gebruikte waar toch een dierennaam in voorkwam. Later raakte ook VVD-Kamerlid Lodders in de war van vegetarische worstenbroodjes waar dan tóch geen worst in bleek te zitten. Dat moest volgens Lodders maar verboden worden. Demissionair minister Schippers liet in januari weten niets te voelen voor zo’n verbod.

De Vegetarische Slager zal nu echter wel op zoek moeten naar andere benamingen. Het bedrijf heeft tot maart 2018 de tijd om iets anders te bedenken.

cc-foto: Canadian Pacific

 

Geef een reactie

Laatste reacties (129)