Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veilige mannenpil zonder bijwerkingen dichterbij dan ooit

  •  
03-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mannenpil
Onderzoekers ontwikkelden pil die proteïnes genetisch kan deleten, waardoor ejaculatie van sperma wordt geblokkeerd
Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een veilig anticonceptiemiddel voor mannen, maar tot op heden waren condooms of – onomkeerbare – sterilisatie de enige optie. Eerdere pogingen om een orale ‘mannenpil’ te produceren stuitten op aanzienlijke problemen, zoals ‘ondraaglijke’ bijwerkingen.
Onderzoeken die zich richtten op het verstoren van de spermaproductie, stuitten al snel op de enorme hoeveelheid aan spermacellen die het mannelijk lichaam genereert. Bovendien was er gevaar voor genetische beschadiging van toekomstige kinderen. Proeven waarbij getracht werd om hormonale mechanismen te beïnvloeden zodat sperma onvruchtbaar zou worden, zouden ‘ondraaglijke’ bijwerkingen veroorzaken.
Een team van wetenschappers aan de Australische Monasch universiteit, heeft nu een rapport gepubliceerd waarin de kaders worden geschetst voor een veilige, niet-hormonale en omkeerbare anticonceptie methode. Deze pil kan twee proteïnes (alpha1A-adrenoceptor and P2X1-purinoceptor) genetisch deleten, waardoor spermacellen geblokkeerd worden bij ejaculatie.
Mannetjesmuizen waarbij deze proteïnen werden uitgeschakeld, waren volledig onvruchtbaar maar functioneerden verder volledig normaal, ook wat betreft het paren met vrouwtjes. Volgens de wetenschappers hadden de muizen geen last van bijwerkingen. Sperma wat direct uit de muizentestes werd gehaald en bij vrouwtjesmuizen ingebracht, produceerde nog steeds gezonde muizenbabies.
De onderzoeksresultaten bewijzen volgens de onderzoekers de mogelijkheid van een oraal anticonceptiemiddel waarvan het effect zou verdwijnen als men ermee stopt. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk of een vergrootte prostaat blokkeren nu al een van de twee relevant proteïnen.
cc-foto: Kiyo_Tatsu

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.