6

‘Veilige’ producten niet veilig genoeg voor baby

ZEMBLA: hormoonverstorende stoffen zijn gezondheidsrisico voor baby ... Chemische tests consumentenproducten schieten tekort 

Testen op aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten zoals bijvoorbeeld cosmetica en plastic voldoen niet. Volgens toxicologen zijn ze niet nauwkeurig genoeg om lage concentraties van deze chemicaliën op te sporen. En dat is gevaarlijk omdat deze stoffen bij lage concentraties gezondheidsschade kunnen veroorzaken bij baby’s en de foetus. Dit komt omdat het lichaam dan nog in aanleg is, zo stellen wetenschappers.


Toxicologen Legler en Van den Berg roepen de overheid op om snel maatregelen te nemen en zwangere vrouwen voor te lichten over de risico’s van blootstelling aan deze stoffen. Ook in Europa is veel ophef over de risico’s van hormoonverstorende stoffen. Negenentachtig wetenschappers, waaronder Legler en Van den Berg, doen een dringend beroep op de Europese Commissie voor strengere maatregelen en betere testmethodes.

Begin dit jaar publiceert de Wereldgezondheidsorganisatie een alarmerend rapport over hormoonverstorende stoffen. Ze vormen een bedreiging voor kleine kinderen en voor de foetus in de buik van een zwangere vrouw. Bepaalde chemische stoffen kunnen namelijk hun hormoonsysteem in de war brengen, waardoor deze baby’s later vruchtbaarheidsproblemen kunnen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht.

Hormoonverstorende stoffen zijn overal om ons heen: ze zitten in bijvoorbeeld plastic, in conservenblikken, in pesticides op ons eten, in verzorgingsproducten en in cosmetica. Landen als Frankrijk, België en Denemarken hanteren het voorzorgsprincipe en nemen maatregelen om stoffen te verbieden.

Minister Schippers van Volksgezondheid en het RIVM zien geen aanleiding om in te grijpen. Ze laten in een reactie aan ZEMBLA weten dat ze het te vroeg vinden voor maatregelen. Van den Berg vindt dat opmerkelijk: 

Het lijkt of de minister meer deskundigheid en kennis heeft dan op dit moment 100 wetenschappers, artsen, toxicologen hebben die zeggen: we moeten wel voorzichtig zijn met deze stoffen en dus lijnrecht tegenover de mening van de minister staan.

ZEMBLA: ‘Zorgwekkende Stoffen’, wordt donderdag 19 december om 21.10 uur uitgezonden bij de VARA op Nederland 2.

cc-foto: sabianmaggy

Geef een reactie

Laatste reacties (6)