31

‘Veiligheid verdringt gezelligheid’

GroenLinks in Rotterdam voor een 'gezelligheidsindex' tegen doorslaand veiligheidsbeleid

De Rotterdamse GroenLinks-fractie pleit voor een gezelligheidsindex van de stad. Reden hiervoor is de doorslaande repressie ten behoeve van de veiligheid. De stad hangt vol met camera’s en fouilleeracties kunnen te allen tijde en overal plaatsvinden. De veiligheidsindex toont dat Rotterdam de afgelopen tien jaar veiliger is geworden (van een 5,5 naar een 7,5), maar hoe zit het dan met de gezelligheid? Zitten al die maatregelen dat niet in de weg? GroenLinks fractievoorzitter Arno Bonte vindt van wel en dient daarom donderdag een voorstel in voor een gezelligheidsindex. Het idee is afkomstig van Eeva Liukku, columniste op de Rotterdamse opiniesite ‘Vers Beton’.

Liukku kreeg na het schrijven van een column over de ‘gezelligheidsindex’ veel bijval. Ze is blij met de nieuwe veiligheidsindex, maar maakt zich zorgen dat de gezelligheid ten koste zal gaan van het veiligheidsbeleid.

Liukku:

De veiligheidshysterie beperkt zich in deze stad niet alleen tot evenementen, ook op gewone dagen is het merkbaar. Ik heb al meegemaakt dat enkele politiemannen boetes kwamen uitdelen omdat een camera had geregistreerd dat er op de stoep een biertje werd gedronken tijdens een zonnige vrijdagnamiddag. Er was verder geen sprake van overlast of openbaar dronkenschap. In heel Rotterdam centrum geldt namelijk een algeheel alcoholverbod én er hangen overal camera’s.”

Arno Bonte valt haar op de website van GroenLinks bij:

De gezelligheidsindex kan de politiek wakker schudden als het veiligheidsbeleid te ver doorschiet en ten koste gaat van de gezelligheid in de stad.”

Op VersBeton geeft Liukku hier een illustratie bij: in september 2011 lanceerde de Rotterdamse gemeente de campagne 10.000 eyes. Met nep-stickers en graffiti werd het stadsdeel volgehangen en de bevolking duidelijk gemaakt dat ‘big brother is watching you’. Veiliger? Waarschijnlijk. Gezelliger? Dat zeker niet.

De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdag over het veiligheidsbeleid. De score op de veiligheidsindex is in de afgelopen tien jaar van een 5,5 naar een 7,5 gestegen. GroenLinks is nu benieuwd naar de negatieve effecten van het veiligheidsbeleid. Het is niet de eerste keer dat GroenLinks in actie komt tegen de betutteling van de Rotterdamse gemeenteraad. Eerder riep Bonte al op tot het legaliseren van alcohol drinken in alle Rotterdamse parken door een roséparty te organiseren in Het Park (ook bekend als het Euromastpark).

UPDATE

Later op de dag twittert Liukku:

#gezelligheidsindex ; burgemeester Aboutaleb moet er nog even over nadenken en D66 stelt een relaxtheid-index voor

Eerder verscheen op Joop: Rosé-protest in Rotterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (31)