Laatste update 09:37
14

Veiligheidsadviseur VS werd betaald door Erdogan, hield aanval op IS tegen

Michael Flynn, de door Trump benoemde Nationale Veiligheidsadviseur die al snel z’n biezen moest pakken omdat hij had gelogen over zijn contacten met de Russen, heeft begin dit jaar persoonlijk een aanval op de hoofdstad van IS, Raqqa, tegengehouden. Naar nu blijkt heeft hij vooraf meer dan een half miljoen dollar ontvangen van de Turkse regering. Erdogan was fel gekant tegen de aanval omdat de Amerikanen daartoe Koerdische strijders zouden bewapenen.

Flynn blokkeerde de aanval nog voordat Trump was ingezworen als president. De regering Obama stelde het team van Trump op de hoogte van de aanvalsplannen omdat de daadwerkelijke start van het offensief pas na de inhuldiging zou plaatsvinden. Vrijwel onmiddellijk zou Flynn opdracht hebben gegeven de voorbereidingen te staken. Het is onduidelijk of hij die beslissing op eigen houtje heeft genomen of in overleg met adviseurs. Zijn veto is in lijn met de wensen van de Turkse regering, waarvoor hij tot november vorig jaar actief was als lobbyïst, oftewel ‘foreign agent’. De uitvoering van het plan werd daarmee voor maanden vertraagd. Trump gaf overigens na het aftreden van Flynn alsnog groen licht voor de operatie.

Leden van het Amerikaanse Congres moeten zien te achterhalen of Flynn landverraad heeft gepleegd door tegen betaling te handelen in opdracht van een buitenlandse mogendheid. Ook is het de vraag in hoeverre de regering Trump op e hoogte was van zijn lobbywerk voor Turkije. Naar de banden tussen Rusland en Flynt is net een onderzoek gestart. De New York Times meldt dat Flynn het team van Trump persoonlijk heeft gemeld dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was gestart wegens zijn lobby-praktijken voor Ankara. Niettemin werd hij toch door Trump benoemd tot Nationaal Veiligheidsadviseur, een post die hem toegang gaf tot alle geheimen van de Amerikaanse regering.

cc-foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Geef een reactie

Laatste reacties (14)