10

Veiligheidsdiensten en privacy-waakhond waarschuwen voor corona-app

Op de aanpak van het kabinet tot corona-apps te komen werd al breed kritiek geuit maar nu onthult de NOS dat ook de veiligheidsdiensten ongerust zijn. De diensten hebben het ministerie van Volksgezondheid vorige week gewaarschuwd dat er veel te haastig gewerkt wordt, aldus de NOS.

Afgelopen donderdag bezorgden de diensten een brief van vijf pagina’s bij het ministerie. Daarin stond beschreven waarop moest worden gelet met het oog op de nationale veiligheid. Vooral de haast van het ministerie zorgde voor ergernis. Binnen een paar weken wilde minister De Jonge een werkende corona-app hebben, maar dat noemden de veiligheidsdiensten verre van realistisch. “Dat snapt iedereen die iets met computerbeveiliging doet”, aldus een bron van de NOS.

Het kabinet wil met gebruik van de apps de verspreiding van het virus onder controle zien te houden. Een app zou moeten bijhouden in welk gezelschap de gebruiker verkeert, zodat die contacten in geval van besmetting gewaarschuwd kunnen worden. Daarnaast moet er een app komen voor het contact tussen corona-patiënt en zorgverleners.

De veiligheidsdiensten stellen dat er in de praktijk te weinig is gekeken naar waar de apps vandaan komen en data wordt opgeslagen. Volgens een bron van de NOS is met het advies niet gedaan.

Eerder vandaag uitte ook de Autoriteit Persoonsgegevens forse kritiek op de ontwikkeling van de apps. Het is onduidelijk of de privacy van gebruikers voldoende beschermd wordt en ook daarbij is de informatievoorziening slecht. De Volkskrant schrijft:

De Autoriteit, die de apps onderzocht op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft het mandaat om de overheid te verbieden de corona-apps te gebruiken als die niet voldoen aan de privacywetgeving. ‘Het is nog maar de vraag of die app er wel kan komen’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. ‘Heel Nederland wil graag weer naar buiten, stappen zetten richting de normale situatie. Maar we moeten voorkomen dat we nu een oplossing inzetten waarvan onduidelijk is of die wel echt werkt, met het risico dat het vooral nieuwe problemen oplevert.’
cc-foto: Thought Catalog

Geef een reactie

Laatste reacties (10)