5

‘Veiligheidsdiensten te laks over dreigend gevaar voor MH17’

CDA en D66 uiten kritiek op Nederlandse veiligheidsdiensten … 'Waarom gingen er geen alarmbellen rinkelen bij regering'

CDA en D66 hebben het idee dat de Nederlandse veiligheidsdiensten te laks zijn omgegaan met aanwijzingen dat passagiersvluchten groot gevaar liepen boven Oekraïne.

Dat bericht brengt de Telegraaf donderdag.

Beide politieke partijen benadrukken dat er dit jaar al achttien vliegtuigen en helikopters zijn neergeschoten boven het land. Twaalf daarvan, zeven heli’s en vijf vliegtuigen, werden uit de lucht geschoten voordat passagiersvlucht MH17 op 17 juli boven het oosten van Oekraïne neerstortte.

Die informatie had tot veel meer alertheid moeten leiden, vinden CDA en D66. D66-Kamerlid Sjoerdsma vraagt zich af waarover geen alarmbellen zijn gaan rinkelen bij de regering bij het horen van dit nieuws.

Sjoerdsma in de Telegraaf:

Zo ja, waarom heeft ze die informatie dan niet gedeeld met de luchtvaartmaatschappijen? Zo nee, hoe kan het dat onze inlichtingendiensten niet over zulke informatie beschikken?”

Ook CDA-Kamerlid Omtzigt verbaast zich over het feit dat er niets is gebeurd toen Oekraïne besloot het luchtruim te sluiten tot een hoogte van 9700 meter. Vlucht MH17 vloog hier vlak boven, op 10 kilometer.

Ook wijst Omtzigt erop dat bepaalde berichten zijn verdwenen uit het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze berichten bevatten informatie over het Oekraïense luchtruim voor de crash van vlucht MH17. Volgens Omtzigt stonden ze wel in het concept, maar niet in de definitieve publicatie. Waarom ze zijn verwijderd is onduidelijk.

Lees ook: “Oekraïne heeft vraagtekens bij aanpak Nederland MH17

CC foto: ‘Den Haag herdenkt vlucht MH17’, Roel Wijnants.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)