19

Veiligheidskorps legt werk neer na discriminatie van bebaarde collega met ‘Arabisch uiterlijk’

'De beslissing van de politiecommissaris was mogelijk ingegeven door recente terreurdreiging, maar dat mag geen excuus zijn'

Dat al dat gepraat over ‘haatbaarden’ nog eens tot baardenhaat zou leiden viel te verwachten, maar toen een bebaarde collega gediscrimineerd werd liet het Veiligheidskorps van het Justitiepaleis in Brussel het er niet bij zitten. Nadat de politie had bepaald dat een lid van het korps met baard en Arabisch uiterlijk niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen, legden zij spontaan het werk neer.

Het Veiligheidskorps is verantwoordelijk voor het begeleiden van gedetineerden van de gevangenissen naar de gerechtsgebouwen, de voorleiding van gedetineerden naar de verschillende zittingszalen en de toegangscontrole tot het Justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar de jeugdrechtbanken en het parket huizen. Johan Peeters van vakbond VSOA tegen Brussel Nieuws:

De politie had beslist dat een lid van het Veiligheidskorps van Arabische origine met baard niet langer gedetineerden naar de zittingszalen mocht brengen. Daarop legde het voltallige veiligheidskorps het werk neer. Dergelijke discriminatie op basis van uiterlijk kunnen wij niet toelaten. De beslissing van de politiecommissaris was mogelijk ingegeven door recente terreurdreiging, maar dat mag geen excuus zijn. Het Veiligheidskorps heeft leden van uiteenlopende afkomst en die zijn allemaal gescreend.

De directeur-generaal van het Gevangeniswezen moest eraan te pas komen om te bemiddelen tussen de directeur van het Veiligheidskorps en de politie, waarna het betrokken lid van het korps in ere werd hersteld en het veiligheidspersoneel het werk heeft hervat.

Cc-foto: RedeyeChicago

Geef een reactie

Laatste reacties (19)