Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veiligheidslek bij politie, gedetailleerde gegevens op straat

  •  
19-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
politie300_17.jpg
Verdachten stonden met naam, adres en foto online ... Ook de rechercheurs en officieren van justitie worden expliciet genoemd
Via zoekmachine Google was tot dinsdagmiddag informatie te vinden over tientallen politie-onderzoeken naar verdachten van overvallen, criminele organisaties en terroristische activiteiten.Dat staat in NRC Handelsblad.
Your browser does not support the video tag. De gevoelige informatie belandde op het internet doordat een familielid van een boekhouder, die tevens als systeembeheerder bij de politie werkt, de onderzoeken op zijn persoonlijke website had geplaatst op een onbeveiligde deel van de server. Waarom is onduidelijk.
De documenten bevatten ook informatie vergaard door de Criminele Inlichtingen Eenheid, een geheime politie-afdeling. Als het gaat om het observeren van zogenaamde jihadjongeren, zegt de politie in één van de stukken:
We merken wel dat het al lastiger wordt om de diensten rond te krijgen.
De politie reageert via haar website :
Inmiddels is duidelijk dat een politiemedewerker, een beheerder van het systeem, deze gevoelige informatie tijdens werkzaamheden op de betreffende website heeft gezet. De gegevens zijn direct na ontdekking verwijderd. De Rijksrecherche is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. De medewerker is buiten functie gesteld. Of het gevolgen heeft voor lopende onderzoeken wordt bekeken samen met het Openbaar Ministerie.
In de documenten staan ook foto’s en adressen van tientallen verdachten. De documenten geven niet alleen bloot welke verdachten er op het moment gemonitord worden. Ook was te lezen hoe agenten observeren en worden ook zij in de documenten bij naam genoemd. De namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie werden ook in de documenten vermeld.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.