22

Veldhoven verbiedt Eritrese bijeenkomst, openbare orde in het geding

De gemeente Veldhoven heeft de geplande Eritrese conferentie aankomend weekend verboden. In overleg met het OM en de politie is besloten dat de openbare orde met het doorgaan van de conferentie in het geding zou kunnen komen. Dat meldt de NOS.

Donderdagavond ontstond er onrust nabij het conferentieoord waar de bijeenkomst zou worden gehouden. Daar waren zo’n honderd Eritreeërs bijeengekomen om te demonstreren tégen de komst van een van de voornaamste sprekers; de rechterhand van de Eritrese president Afewerki.

De demonstratie van donderdag is een initiatief van een voormalige staatssecretaris van Eritrea die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. Eerder op de dag werd al een auto belaagd waarin vermoedelijk een Eritrese diplomaat zat. Aan het begin van de avond kwam het tot een confrontatie met de politie. Uiteindelijk werden ruim zestig mensen aangehouden. Om het grote aantal arrestanten te vervoeren heeft de politie streekbussen gevorderd.

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat aanhangers van het dictatoriale Eritrese regime een bijeenkomst wilden organiseren in Nederland. Het zou gaan om de jaarlijkse Europese conferentie van de jongerenafdeling van de enige partij die in Eritrea is toegestaan. Naar verwacht zouden zo’n 650 deelnemers van Eritrese afkomst op de conferentie aanwezig zijn.

Het platform OneWorld en het radioprogramma Argos meldden eerder deze week dat ook de rechterhand van de president aanwezig zou zijn. De man zou tijdens dergelijke bijeenkomsten aanwezigen vertellen hoe zij hun vaderland het beste kunnen dienen. Bij een eerdere conferentie zou hij de deelnemers hebben aangemoedigd de ‘vijandigheden tegen Eritrea te vernietigen’.

De Verenigde Naties beschuldigen de Eritrese overheid ervan op grote schaal mensenrechten te schenden. Ook zijn er al jaren sterke aanwijzingen dat het regime in Eritrea zich intensief bemoeit met in Nederland wonende Eritreeërs. De Nederlandse veiligheidsdiensten zouden aanwijzingen hebben dat de geplande conferentie ook bedoeld was om mensen te werven voor ‘het Eritrese spionnennetwerk’. Om die reden, en omdat gevreesd werd dat mensen gedwongen zouden worden de conferentie bij te wonen, onderzocht de regering of de komst van de rechterhand van Afewerki geweigerd kon worden.

Bronnen: NOS, De Telegraaf

Geef een reactie

Laatste reacties (22)