Laatste update 08:55
28

Venezolaanse oppositieleider Guaidó is onschendbaarheid kwijt

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is zijn parlementaire immuniteit kwijt. De Grondwetgevende Vergadering heeft een voorstel daartoe met meerderheid aangenomen, schrijft Deutsche Welle. Eerder had het Hooggerechtshof al verzocht de onschendbaarheid van de zelfbenoemde president in te trekken. Zijn rivaal, de nog altijd zittende Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft de Grondwetgevende Vergadering overigens zelf opgericht. Guaidó loopt nu het risico te worden opgepakt om te worden vervolgd.

Volgens de grondwet moet het Venezolaanse parlement het afnemen van politieke onschendbaarheid echter eerst goedkeuren. De oppositie, die de meerderheid heeft in de Nationale Assemblée, is ondanks die bepaling niet gekend in het besluit. Ondertussen kampt het land al weken met enorme stroomstoringen en is er een gebrek aan schoon drinkwater. Op dinsdag ontsloeg Maduro zijn minister van Energie. Maatregelen om te besparen op stroom hebben inmiddels geleid tot het inkorten van werkdagen tot 14.00 in de middag.

Guaidó was duidelijk in zijn reactie: “Ze kunnen pogen me te ontvoeren. Je weet hoe het regime handelt. Dit is niet eens vervolging, dit is inquisitie.”

Geef een reactie

Laatste reacties (28)