Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Venezolaanse oppositieleider Guaidó is onschendbaarheid kwijt

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Juan_Guaidó_-_family
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is zijn parlementaire immuniteit kwijt. De Grondwetgevende Vergadering heeft een voorstel daartoe met meerderheid aangenomen, schrijft Deutsche Welle. Eerder had het Hooggerechtshof al verzocht de onschendbaarheid van de zelfbenoemde president in te trekken. Zijn rivaal, de nog altijd zittende Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft de Grondwetgevende Vergadering overigens zelf opgericht. Guaidó loopt nu het risico te worden opgepakt om te worden vervolgd.
Volgens de grondwet moet het Venezolaanse parlement het afnemen van politieke onschendbaarheid echter eerst goedkeuren. De oppositie, die de meerderheid heeft in de Nationale Assemblée, is ondanks die bepaling niet gekend in het besluit. Ondertussen kampt het land al weken met enorme stroomstoringen en is er een gebrek aan schoon drinkwater. Op dinsdag ontsloeg Maduro zijn minister van Energie. Maatregelen om te besparen op stroom hebben inmiddels geleid tot het inkorten van werkdagen tot 14.00 in de middag.
Guaidó was duidelijk in zijn reactie: “Ze kunnen pogen me te ontvoeren. Je weet hoe het regime handelt. Dit is niet eens vervolging, dit is inquisitie.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.