Laatste update 28 augustus 2017, 01:46
39

Venezuela houdt militaire oefeningen, temidden hongersnood en protesten

Venezuela was ooit een van de rijkste landen in Latijns Amerika, maar is vanwege het kelderen van olieprijzen en het algemene mismanagement van het land, in een diepe crisis terecht gekomen.

De regering van Venezuela, die zelf zegt op te komen voor de armen, laat het overgrote deel van zijn bevolking verhongeren. Sinds 2013 daalde het nationaal inkomen met 35 procent, wat voor de meesten van de bevolking van Venezuela een daling van 40 procent per hoofd betekent. Dit is een hevigere crisis dan de Grote Depressie van de Verenigde Staten tussen 1929 en 1933.

Honger

De hoeveelheid kinderen die sterven is in 2016 vertienvoudigd is. Een venezolaanse zorgmonitor meldt een honderdvoudige toename van het sterftecijfer onder pasgeborenen. Het minimuminkomen, wat de gemiddelde werker in Venezuela met een minimumloon verdient, is met 75 procent gedaald tussen 2012 en 2017. Op dit moment is een minimumloon omgerekend nog maar 36 dollar per maand. Een universitaire studie wijst uit dat driekwart van de bevolking tegen zijn wil zeker 8 kilo afgevallen is. De afgelopen vijf jaar is de bevolking van Venezuela aan het verhongeren, omdat er simpelweg geen eten verkrijgbaar is. De schappen zijn leeg.

Dictatuur

Sinds april woedden er hevige demonstraties tussen burgers en regering, vanwege een omstreden verkiezing. De oppositie van Maduro won in 2015 de verkiezingen en wilde grote hervormingen doorvoeren. Maduro zette echter met steun van zijn hooggerechtshof het parlement buitenspel. Terwijl zijn bevolking hongerlijdt, is Maduro enkel bezig om zijn eigen macht te vergroten. Hij heeft humanitaire hulp, die al meerdere malen is aangeboden, afgewezen.

De voormalige Venezolaanse Minister van Buitenlandse Zeken, Delcy Rodríguez, ontkent dat het land een voedselcrisis heeft. Ze is het hoofd van het nieuwe regeringsorgaan waar zij Maduro nu macht mee uit wil oefenen. ‘In Venezuela is er geen honger, er is wilskracht’ aldus Rodríguez

Volgens officiële rapporten zijn er sinds april ten minste 129 mensen omgekomen in protesten tegen de regering van Maduro. De straten van het land worden er ook niet veiliger op. In 2016 werden er iedere dag gemiddeld 60 mensen vermoord, een van de hoogste moordratio’s ter wereld.

Verenigde Staten

Het land lijkt nu af te stevenen op een conflict met de Verenigde Staten. De VS heeft Venezuela sancties opgelegd, en Trump speculeert hardop over zijn militaire mogelijkheden. In reactie op ‘de agressieve dreigingen’ van de VS heeft Venezuela zaterdag grootschalige militaire oefeningen gehouden en zijn bevolking opgeroepen om zich aan te melden als reservist. Het militair vertoon was vooral bedoeld om het verdeelde land te verenigen, alhoewel het er niet naar uitziet dat dat gelukt is.

Wat de bedoelingen van Trump ook mogen zijn, het lijkt er niet op dat een internationaal conflict bovenop een voedselcrisis, economische crisis en een dreigende burgeroorlog, de bevolking van Venezuela heel veel zal helpen.

Lees ook:
The Independent: Venezuela may be on the brink of civil war and the US – for once – should keep its nose out
The Guardian: Hunger eats away at Venezuela’s soul as its people struggle to survive
Opinie Han van der Horst: Nederland en Venezuela grenzen aan elkaar

Geef een reactie

Laatste reacties (39)