4

Verantwoordelijkheid jeugdzorg naar gemeenten

Kleinere rol voor Bureau Jeugdzorg. Gemeenten blij. PvdA: Niet alle gemeentes kunnen taken overnemen van provincie, grotere moeten voortouw nemen

Bureau Jeugdzorg gaat verdwijnen als spil in de hulp voor kinderen met problemen. In plaats daarvan komen er Centra voor Jeugd en Gezin. De verantwoordelijkheid verschuift daarmeee de provincies naar de gemeentes. Dit maakte demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De PvdA ziet liever dat de verantwoordelijkheid bij de grotere gemeentes komt te liggen. De partij vindt dat de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin wel iets te vertellen moeten hebben. PvdA’er Jeroen Dijsselbloem is bang dat niet alle gemeenten hier geschikt voor zijn. Daarom zouden, net als bij de dak- en thuislozenopvang, grotere centrumgemeenten het voortouw moeten nemen. Dit schrijft De Volkskrant vrijdag.

Dijsselbloem wil ook dat de verschillende potjes met geld voor zorg aan jongeren bij elkaar worden gevoegd. Nu is een veelgehoorde klacht dat de financiering te versnipperd is.

Nederlandse gemeenten hebben blij gereageerd op het advies van het kabinet. De gemeenten pleitten er al jaren voor dat zij verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg, aldus een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag. Dit schrijft De Pers.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (4)