83

Verbeet: Kleinere Kamer slecht idee

Scheidend Kamervoorzitter: Kleinere Kamer kan minder tegenwicht bieden aan kabinet ... Moeilijker om afspiegeling van de samenleving te maken 

Scheidend voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet vindt het geen goed idee om de Kamer te verkleinen van 150 naar 100 zetels. In Nieuwsuur zei ze dinsdagavond dat de Kamer dan moeilijk tegenwicht zou kunnen bieden aan het kabinet en minder goed als wetgever zou kunnen optreden.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kleinere fracties zouden te klein worden om hun controlerende en wetgevende taak te kunnen uit oefenen, zegt Verbeet. Bovendien wordt het met maar 100 leden moeilijker om van de Kamer een afspiegeling van de samenleving te maken. 

De VVD en PVV willen een kleinere Kamer, een plan dat ook was vastgelegd in het regeerakkoord van Rutte I.

Afscheid
NOS:

Kamervoorzitter Verbeet heeft bij haar afscheid van de Kamer een koninklijke onderscheiding gekregen. Eerder vandaag gebeurde dat al bij twaalf andere vertrekkende Kamerleden.

Verbeet werd bij haar afscheid toegesproken door onder andere premier Rutte. Hij zei dat er alleen maar teleurgestelde reacties kwamen, toen Verbeet haar vertrek had aangekondigd. Ook de premier zelf heeft veel waardering voor haar.

Nieuwsuur: Gerdi Verbeet over atypische Prinsjesdag

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)