37

Verbeet wil meer spektakel bij vragenuur

Verbeet wil dat alle minister bij iedere vergadering aanwezig zijn om hier mogelijk verrast te worden met Kamervragen

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet wil vaker een vagenuurtje. Momenteel komt de Kamer eenmaal per week bijeen zodat ministers en staatssecretarissen antwoord kunnen geven op schriftelijk ingediende Kamervragen. Verbeet wil nu voorafgaand aan iedere vergadering een vragenuur. Ook wil de Kamervoorzitter de verrassingsfactor inbouwen door ministers niet van te voren in te lichten over de vragen en onderwerpen. Tegelijkertijd dwingt ze de kamerleden iedere vergadering aanwezig te zijn, omdat ze niet weten of aan hen mogelijk een vraag wordt gesteld.


Momenteel kunnen bewindslieden zich nog voorbereiden op de gestelde vragen. Als het aan Verbeet ligt, komt hier verandering in. “De bedoeling is om hiermee te voorkomen dat bewindslieden een ‘voorgekookt’ antwoord oplezen en amper ingaan op de vragen”, aldus de Kamervoorzitter in haar voorstel.

Verbeet wil met het voorstel het vragenuurtje spannend maken. Hierover zegt ze: “Iedere kamerdag op een vast uur geeft zekerheid en maakt het ook in zekere zin spannend zeker indien niet vooraf wordt bekend gemaakt welke vragen door wie gesteld zullen worden.” Ook zal het aantal schriftelijke vragen en spoeddebatten afnemen wanneer er meer Kamervragen gesteld kunnen worden.

In het filmpje een voorbeeld van een spannende Kamervraag.

De Volkskrant: Verbeet wil dagelijks vragenuur

Geef een reactie

Laatste reacties (37)