Laatste update 10:48
104

‘Verbied Black Friday’

In de Franse stad Clichy hebben vanochtend in alle vroegte zo’n honderd activisten van Greenpeace, Amis de la Terre (Friends of the Earth), Attac en de SP-zusterpartij La France Insoumise de vestiging van Amazon in de Parijse voorstad Clichy geblokkeerd. De actie moest aangepast worden omdat een groot aantal politieagenten de actievoerders opwachtten en de ingang van het gebouw onbereikbaar werd. In plaats daarvan werd de toegangspoort geblokkeerd met hooi en afgedankte koelkasten.

De actie die plaatsvindt op de dag dat er wereldwijd gedemonstreerd vanwege de klimaatcrisis. De activisten willen dat Amazon rekening gaat houden met het klimaat, met werknemersrechten, banen en richten zich tegen de overconsumptie. De radicale actie is onderdeel van een breder debat in Frankrijk tegen de uit Amerika geïmporteerde koopgekte. In het Franse parlement is er steun om Black Friday in de toekomst te verbieden omdat het fenomeen een verspilling van grondstoffen bevordert.

De minister van Ecologische Transitie, Elisabeth Borne, is ook een criticus. Ze acht Black Friday verantwoordelijk voor “files, vervuiling en CO2-uitstoot.” Een ander bezwaar is dat kleine winkels amper iets hebben aan het fenomeen omdat grootwinkelbedrijven alle consumptie opslokken.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)