64

‘Verbied de tabakslobby in Den Haag’

Meer POLITIEK: 'VVD=PVV Light' ... Thieme pleit voor parlementaire enquête Q-koorts ... Het grote suflul-debat ... ChristenUnie: Steek je pensioen in je huis

Tabakslobbyisten hebben een flinke vinger in de pap in Den Haag. Ze zijn samen met de lobbyisten voor alcohol de sterkste en rijkste club in Den Haag. Longarts Pauline Dekker pleit in Nieuwsuur voor een verbod op tabakslobbyisten in Den Haag. ‘Waarom lobbyisten toelaten voor een dodelijk product”, zegt ze. “Laten we ophouden met gelatenheid. Niets is makkelijker dan niet over roken te beginnen en denken: ‘ze roken zich maar dood’ […] Patiënten worden monddood gemaakt.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dekker moet jaarlijks tientallen mensen vertellen dat ze longkanker hebben. “Eén op de vier rokers sterft voor zijn pensioen.” Zulke onderzoeken zeggen volgens haar duidelijk dat de overheid de verantwoordelijkheid niet moet overlaten aan de rookverslaafden zelf. Kwalijker vindt ze het nog dat Nederland haar regels heeft versoepeld als gevolg van beïnvloeding door tabakslobbyisten. 

“Finland laat die mensen al niet meer toe in de politiek omdat bekend staat dat roken dodelijk is. Met die mensen hoor je niet te praten. […] Minister Schippers wordt ook in het buitenland de minister van tabak genoemd.” 

Afgelopen week werd duidelijk dat in 2009 lobbyisten duidelijke invloed hadden op het Nederlandse standpunt over de minimumprijzen van tabak in de EU. Nederland was eerst tegen, maar versoepelde na de tabakslobby haar standpunt. 

Vertegenwoordigers van tabaksfabrikant Philip Morris mochten in gesprek met staatssecretaris De Jager (CDA). Voormalig CDA-leider Elco Brinkman, nu commissaris bij tabaksproducent Philip Morris, was daar ook bij. Hij had volgens het onderzoek van de Rekenkamer zeer veel invloed op de uiteindelijke beslissing. De club ging maar liefst negen keer met elkaar om de tafel. De houding van Nederland veranderde na die besprekingen van ‘sceptisch’ naar ‘neutraal’. 

Opvallend aan die gesprekken was dat anti-tabak stichting Stivoro geen invloed mocht uitoefenen en de tabakslobby wel. Meerdere malen diende Stivoro een verzoek voor een gesprek met De Jager in, maar dat werd iedere keer geweigerd. 

Brinkman’s reactie in Nieuwsuur is schrikbarend. Als de verslaggever bevestiging zoekt voor de stelling dat hij het Nederlandse standpunt heeft weten te veranderen zegt hij: “En gelukkig maar.

De PvdA komt deze zomer met een wet die het lobbywerk in Den Haag transparanter moet maken. Kamerlid Lea Bouwmeester denkt op veel steun te kunnen rekenen in Den Haag. 

Bouwmeester: “De minister moet volledige openheid voor lobbyisten verplichten. Bij iedere wet moet een lobby-paragraaf worden opgemaakt met daarin informatie over welke lobbyist ergens is geweest en met welk belang. We moeten weten wat er besproken is.” 

CDA-Kamerlid Ger Koopmans is tegen de wet. “Het gaat om de wet, niet om hoe die tot stand is gekomen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)