Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Verbied roken in auto met kinderen’

  •  
17-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roook300.jpg

Pleidooi van long- en kinderartsen vindt geen gehoor bij Kamer

Als het aan kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC in Rotterdam ligt, geldt er binnenkort een verbod op roken in de auto. Tenminste, wanneer er ook kinderen in het voertuig zitten. In het Algemeen Dagblad maakt hij zich sterk voor een dergelijk verbod. Volgens hem onderschatten ouders de schadelijke effecten van nicotinedampen: ‘De concentratie van de rook is ontzettend hoog. Ze kunnen zelfs acuut astma-aanvallen krijgen. Ze hebben zelfs tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.’
In Groot-Brittannië geldt al een verbod op roken in auto’s met kinderen. Sinds de invoer in 2007 is het aantal doodgeboren kinderen en kinderen die binnen een maand na de geboorte sterven met 8 procent gedaald. Ook worden er 4 procent minder kinderen met een te laag gewicht geboren. Spanje kent eenzelfde verbod en Frankrijk volgt binnenkort. Het lijkt er echter niet op dat ook Nederland snel overstag zal gaan. Voorlopig vindt een Kamermeerderheid het te ver gaan een daadwerkelijk verbod uit te vaardigen. 
PvdA-Kamerlid Marith Rebel vindt dat het niet aan de Kamer is om te bepalen wat mensen achter de voordeur doen. Die mening wordt gedeeld door SP-Kamerland Henk van Gerven. De oud-huisarts vergelijkt roken in de auto met het elke dag eten van patat: ‘Dat is ook ongezond, maar dat verbieden we ook niet.’ Ook gelooft hij dat het ongezonder is om met een baby door Amsterdam te wandelen dan om te roken in een auto. 
Het is een houding die niet wordt begrepen door Been, die meent dat zulke reacties betekenen dat men de schadelijke effecten van roken op kinderen simpelweg niet kent. Hij pleit dan ook voor een campagne om Nederlanders bewust te maken van de gevolgen van roken op kinderen. Hierin wordt hij gesteund door meerdere long- en kinderartsen. Zo ook door longarts Pauline Dekker. Zij verklaart: ‘Niemand snapt een rookverbod als ze niet weten wat de gevolgen zijn. Als je weet dat kinderen chronische ontstekingen krijgen, snap je het wél.’

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.